fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Ersättningen inom vårdvalet har från början varit 30 % lägre är Landstingssjukhusens DRG-ersättning. Det har inte har skett någon indexreglering av ersättningen. På tio år har Landstingsprisindex ökat med 30% därav följer att ersättningen nu släpar efter med 60 %. Många företag har svårt att få det gå runt och har mycket små marginaler.

De senaste revisionerna har varit inom gynekologi, ortopedi och handkirurgi.

Dispens från tvåläkarkravet

Styrelsen har genom intensiva påtryckningar och hårt arbete tillsammans med enskilda kollegors insatser i förhandlingar med Region Stockholm lyckats erhålla dispens i 4 år från tvåläkarkravet. Detta gick igenom 4 juni 2019 och berörde minst 20 enläkarmottagningar i Stockholm.

Revidering Vårdval gynekologi

Efter beslut om nytt Förfrågningsunderlag för Vårdval Gynekologi som skulle träda i kraft 1/3 – 2020 protesterade gynekologer och referensgruppen som inte alls hade fått gehör för sina synpunkter under arbetet med revidering av Förfrågningsunderlaget. Bl.a. hade ett beslut tagits om att all tilläggsersättning för medicinsk service nu skulle tas bort helt och hållet. Protesterna ledde till att beslutet sköts upp till mötet m beslutsfattarna i februari, men informationen från det mötet hittills talar för att det inte blir någon förändring.

Revidering Vårdval Ortopedi och handkirurgi

Inom ortopedi kom referensgruppen fram till att även vårdval ortopedi är underfinansierat. Som svar på ett väl underbyggt krav, att mer pengar måste tillföras och öka ersättningen 25 – 30%, svarade förvaltningen att det inte finns några pengar att tillföra. Förvaltningen lade vidare fram ett förslag om att man framöver skall vara minst 4-6 läkare på varje enhet. Det har som konsekvens att de stora företagen tar över hela vårdvalet och småföretagen slås ut.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.