fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under Kristi himmelsfärd (12-14 maj) har vi avvikande öppettider. Här hittar du alla aktuella öppettider.

Här är några av de nya fördelar som kommer komma unga läkare tillgodo:
🔹 Retroaktivitet – ny lön från 1 april 2020
Många läkare, inte minst unga, har slitit hårt under pandemin. Vi har bemannat akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar. Det har varit slitigt både för den fysiska och den mentala hälsan och vi har räddat många liv. Detta ska och kommer vi att få ekonomisk uppskattning för!
🔹 Årlig uppföljning av villkor vid tidsbegränsade anställningar
En stor framgång. Nu kommer även lönerna för unga läkare med tidsbegränsade anställningar (såsom AT-läkare, BT-läkare, vikarierande underläkare och läkarstudenter som arbetar som underläkare) att årligen följas upp och analyseras för att se till att de inte halkar efter.
🔹 Tiden till specialistläkare skall förkortas
Unga läkare behöver snabbare få komma vidare i yrkeslivet. I avtalet finns nu en tydlig skrivning om att parterna skall hitta lösningar för att läkare snabbare skall få AT, BT och ST.
🔹 Vi ska inte jobba gratis under vår lunch!
Många unga läkare vittnar om att de blir störda under sin lunchpaus. Hittills har vi inte fått betalt för detta, bara om vi haft ett s.k. måltidsuppehåll inskrivet i vårt avtal. De flesta har dock haft vanlig lunch (obetald arbetstid). Nu finns det möjlighet att teckna lokala avtal som möjliggör måltidsuppehåll. Vi ska få betalt för den tid vi arbetar och med detta avtal förkortas också vår arbetsdag. Om vi inte kan få äta lunch i fred ska vi heller inte arbeta gratis!
🔹 Unga läkare ska inte behöva hoppa mellan osäkra anställningar
Många av våra medlemmar arbetar under osäkra anställningar som ex. vikariat. Nu kommer det bara krävas 18 månader (till skillnad från tidigare 24) innan vikariatet övergår i en fast tjänst. Det här gör stor skillnad för underläkaren, inte minst den ekonomiska tryggheten.
🔹 Läkare måste kunna få en rimlig chans att planera sitt liv
Ditt schema skall nu meddelas av arbetsgivaren senast 14 dagar före det börjar gälla. Kan tyckas vara en självklarhet men det har det inte varit tidigare. Påfrestningen med kort framförhållning märktes inte minst i våras, när pandemin slog till.
🔹 Rätt till föräldrapenningtillägg efter enbart 180 dagar
Läkare förlorar ekonomiskt på att vara föräldralediga. De flesta arbetsgivare brukar lägga på ett påslag på lönen under föräldraledighet. Tidigare har läkaren behövt vara anställd ett år för att ha rätt till detta. Nu krävs enbart ett halvår för samma sak. Äntligen!
🔹 Sjukdom eller föräldraledighet ska inte kasta ut dig från din tjänst
BT-läkare som exempelvis blir sjukskrivna eller går på föräldraledighet kommer, tack vare våra påtryckningar, att ha rätt till att komma tillbaka till sin tjänst och därmed förlänga sitt förordnande.
🔹 En mer flexibel bastjänstgöring
BT-läkare kommer vara anställda på ett år, men de som redan kan tillgodoräkna sig tidigare kunskaper kommer kunna korta ner sin anställningstid till sex månader. Dessutom kommer man kunna anställas direkt på en ST, med BT inkluderat, om läkaren och arbetsgivaren är överens om att det är det bästa. Vi är väldigt glada över den här flexibiliteten som BT startar med.

Det finns en mängd fler fördelar som vi inte nämnt ovan. Läs avtalet eller gå in på

Läkarförbundets hemsida för att ta reda på mer.
Det var tufft, svettigt och intensivt men som vår ordförande Madeleine Liljegren (gammal handbollspelare och lagkapten) sa: tack SKR för en god match! 🏆

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem