fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

– Det här är det bästa som har hänt i AT-frågan på decennier! Det är väldigt skönt att äntligen få se att det prioriteras. En väldigt glad fredagsnyhet. Vi i SYLF har efterfrågat ett fastställt antal tjänster som motsvarar i snitt en ökning om nära 100 per år, vilket vi inte ser här. Men det här är väldigt lovande och vi kommer följa utvecklingen som kommer mycket noga, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

SYLF har uppvaktat både regeringen och SKR kring frågorna allt mer intensifierat under året. Årets AT-rapport ”Att vänta på en AT-plats ingen planerat för” fokuserade också särskilt på det alltmer brinnande behovet av AT-platser. Nu har regionerna på sig till den 15 augusti på att beskriva hur de ska öka antalet AT-platser mellan 2022 och 2024.

– Vi i SYLF och Läkarförbundet har efterfrågat ett fastställt antal tjänster som motsvarar i snitt en ökning om nära 100 platser per år, vilket vi inte ser här. Men det här är väldigt lovande och vi kommer följa utvecklingen som kommer, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

Ordförande SYLF 2019-2021

I överenskommelsen får regionerna i uppdrag att till och med 15 augusti presentera sin plan för hur antalet platser ska dimensioneras åren 2022-2024. Ett särskilt ansvar ges de regioner som har få AT-läkare per invånare. Det innebär främst att Uppsala och storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne kommer behöva visa att de tar det här på allvar nu.

– Vi är särskilt positiva att se att regioner som tidigare har utbildat för få ska ta sitt ansvar. Nu inväntar vi den 15 augusti och arbetet därefter för att se till att vägen mellan examen till AT verkligen kortas, avslutar Madeleine Liljegren.

Läs hela överenskommelsen här. 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem