Valfrihet, mångfald och konkurrens bidrar till dynamik i den offentligt finansierade sjukvården och skapar drivkrafter att utveckla vårdtjänsterna. Med mer fristående beställare och utförare ökar möjligheten att anpassa vårdstrukturen efter nya förhållanden. Verksamheter ska ha samma villkor oavsett regi och driftsform.
För att kunna erbjuda en jämlik vård på lika villkor med hög kvalitet för hela befolkningen behövs en mångfald av olika vårdgivare avseende både storlek och driftsform. Det bidrar till en utveckling mot jämlik vård, förbättrad folkhälsa och ökad medicinsk kvalitet. En mångfald av olika vårdgivare främjar patientfokus, stärker patienternas valmöjligheter och ökar kontinuitet och tillgänglighet.
Upphandlingar måste ske på ett sätt som innebär att även små professionsstyrda verksamheter kan delta. I vården skapar det innovationskraft för nya arbetssätt och organisering, fler arbetsgivare med olika inriktning och arbetssätt, samt möjligheter för bland andra läkare att driva verksamhet i egen, mer småskalig regi.
En utbyggd primärvård och den öppna specialiserade vården bör utgå från ett nationellt uppdrag som ska kunna anpassas efter regionala och demografiska förhållanden. Finansiering och principer för ersättningar måste diskuteras och bör utgå ifrån en tillitsbaserad styrning mot kvalitet med samma villkor för alla vårdgivare oavsett om det är av landsting/region driven verksamhet eller ej. Det är viktigt att systemen för den offentligt finansierade vården är stabila över tid. Stabila system skapar förutsägbarhet för dem som bedriver egen verksamhet i vården, är anställda inom vården och för patienterna.