Hoppa till innehåll
Nyheter
NY ANNONS för BT-programmet Stockholm – efter SYLFs och Läkarföreningens påtryckningar

NY ANNONS för BT-programmet Stockholm – efter SYLFs och Läkarföreningens påtryckningar

Den tidigare annonsen innebar att det i praktiken krävdes minst 8 månader av tjänstgöring i svensk hälso-och sjukvård innan man ens kunde söka tjänsten. SYLF Stockholms ordförande Maria Belikova tog tillsammans med Stockholms läkarförening striden för de blivande BT-läkarna. Nu ligger en ny annons uppe till och med 2023-08-17 och alla som sökt tjänsten på den gamla annonsen måste söka igen.
Nyhet

OBS! Oavsett om du sökt jobbet på den gamla annonsen som kom ut i maj
MÅSTE DU ALLTSÅ SÖKA IGEN
SISTA ANSÖKNINGSDAG 2023-08-17

Annonsen som kom ut i slutet av maj 2023 satte krav på 3 månaders tjänstgöring i svensk hälso-och sjukvård vid annonseringstillfället. Detta innebar att man redan i slutet av maj skulle ha jobbat minst 3 månader, det vill säga från och med slutet av februari. Den kortaste möjliga tjänstgöringstiden innan man fick börja BT i oktober skulle i så fall ha blivit 8 månader.

SYLF Stockholm jobbar intensivt med att göra AT-rekryteringen mer transparent och tydlig för de som söker. Därför reagerade SYLF Stockholms ordförande på detta dolda krav:

Det är tydligt att man vet vad detta krav innebär i praktiken. Trots att genomgång av annonserna var planerad till augusti så var kravet alltså minst 3 månader redan i maj. Dessa 3 månader i maj blir ju 6 månader i augusti.

Maria Belikova, ordförande SYLF Stockholm

Maria Belikova tog hjälp av Stockholms läkarförenings sektion i SLSO (Stockholms läns sjukvårdsorganisation) som är den förvaltningen inom regionen som anställer läkare till BT-programmet. SLSO lyssnade på synpunkterna som framfördes, men stod fast vid det kravet som fanns i annonsen. Frågan undersöktes på djupet med juridisk hjälp centralt från Läkarförbundet och man kom fram till att kravet i den gamla annonsen om 3 månaders dokumenterad erfarenhet av tjänstgöring i svensk hälso-och sjukvård stred mot EUs rättigheter kring fri rörlighet. Därefter gick det snabbt och en ny annons kom upp som istället krävde två referensbrev från svensk hälso-och sjukvård. Maria Belikova tycker det är ett steg i rätt riktning:

På ett sätt är det bättre, inte minst då detta ska vara uppfyllt i augusti och inte i maj. I praktiken riskerar det dock att bli samma krav på ca 6 månaders tjänstgöring.

Maria Belikova, ordförande SYLF Stockholm

De högt ställda kraven för projekt-BT och bristen på ST-tjänster med integrerad BT är en viktig fråga för SYLF Stockholm och har tidigare lyfts av Läkartidningen. Maria Belikova menar att det otroligt pressade läget i sjukvården gör att man inte har den tid som behövs för att handleda och utbilda och därför vill anställa någon med så stor erfarenhet som möjligt.

Någonstans måste man ju förstå att det innebär att någon annan redan gjort jobbet. Förfarandet går helt emot tanken om att BT-programmet ska vara en introduktion till jobbet som legitimerad läkare i svensk hälso-och sjukvård.

Maria Belikova, ordförande SYLF Stockholm

Fler nyheter


Årets kliniska pedagog 2023

Ingemar Lönnberg, överläkare tillika kardiolog på Medicinkliniken Västerås, får utnämningen Årets kliniska pedagog 2023 efter många års gediget arbete med att säkra god handledning av underläkare. Under åren har flera…


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
NY ANNONS för BT-programmet Stockholm – efter SYLFs och Läkarföreningens påtryckningar