fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

SPLF och dess servicebolag har regelbundna kontakter med bland annat socialdepartementet, socialutskottet, riksdagsledamöterna samt SKR och sköter förhandlingen av den nationella taxan(LoL). Det är alltid kunniga och insatta privatläkarkollegor som företräder medlemmarna och deras bolag vid dessa möten. Då de måste stänga ner sin mottagning en hel dag får de ett så kallat stillestånd. Stilleståndet är högre än vad en jämförbar anställd läkare får för sitt inkomstbortfall, eftersom privatläkaren har lokaler och anställda att kompensera. Ersättningen de får är klart lägre än vad bolaget drar in vid sedvanligt läkararbete, och de som arbetar för att alla privatläkare ska få bättre villkor gör utöver den ersatta tiden en hel del ideellt arbete. Det varje medlem var för sig betalar är faktiskt en bråkdel av vad dessa personer förlorar ekonomiskt på sitt engagemang.

Då majoriteten av medlemmarna i SPLF är företagare har föreningens medlemmar själva beslutat att fördela avgiften i två delar: en till föreningsmedlemmen och en till medlemmens bolag. De kostnader som man enligt Skatteverket får lägga i ett servicebolag blir då avdragsgilla i medlemmens bolag, vilket blir betydligt förmånligare än att betala med privata skattade pengar. Då föreningen startade upp servicebolaget och delade upp avgiften i två delar sänkte man samtidigt avgiften till föreningen avsevärt (den är nu 900/år, ca 70% lägre än tidigare). Nettokostnaden för medlemmen p.g.a. avdragsmöjligheten för serviceavgiften blir alltså mindre med ett servicebolag även om bruttot föreningsavgift + servicebolagsavgift kan se ut som en hög avgift.

På Fullmäktigemötet 2017 beslutades enhälligt att avgiften till servicebolaget ska vara obligatorisk för alla medlemmar i SPLF. Serviceavgiften till SPLSAB skall alltså ses som en del av avgiften till SPLF. Om du är medlem i SPLF och driver ett eget bolag i vårdbranschen som omsätter över 200 000/år ska du betala avgiften. Anställda läkare och icke yrkesverksamma medlemmar är befriade från avgiften.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.