fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Majoriteten av privatläkarna i Sverige bedriver en kostnadseffektiv och patientnära sjukvård med hög kvalitet och god kontinuitet. Detta bekräftas både av landstingens egna undersökningar och av undersökningar utförda av andra aktörer.

Bland privatläkarkårens cirka 1200 medlemmar har det funnits enstaka individer som på ett eller annat sätt bryter mot regelverken t.ex. genom att skicka felaktiga fakturor eller utnyttjar sjukvårdssystemet på ett i övrigt felaktigt sätt. Svenska Privatläkarföreningen är medveten om problemet och förstår den negativa publicitet detta skapar för hela privatläkarkåren. För att förhindra och motarbeta sådana avarter har styrelsen för Svenska Privatläkarföreningen utarbetat en strategi och policy.

Felaktigheter identifieras oftast först via landstingens granskning av insända fakturor. Tidigare har oftast en lång tid passerat innan eventuell misstanke bekräftats varefter landstingen vidtagit åtgärder som revision eller polisanmälan.

Svenska Privatläkarföreningens nya strategi är att uppmana landstingen att redan vid tidiga misstankar kontakta föreningens företrädare och misstänkt läkarkollega för att inleda en diskussion. Ibland beror felaktigheter på oavsiktliga misstag som kan rättas till eller avsiktligt bedrägligt beteende som måste beivras. Svenska Privatläkarföreningen har samma inställning som huvudmännen att alla fel skall rättas till och eventuella ekonomiska oegentligheter balanseras.

Svenska Privatläkarföreningen uppmanar även landstingen att skapa och presentera normer inom de olika specialiteterna så att kolleger kan jämföra sina verksamheter. Därmed förväntas risken för oavsiktliga misstag reduceras påtagligt. Kontakt har tagits med Sveriges Kommuner och Landsting SKL om samarbete och förhoppningsvis utarbetande av ett gemensamt synsätt i denna problematik. Med detta förfarande hoppas Svenska Privatläkarföreningen kunna förebygga de flesta oavsiktliga misstag samt på ett tidigt stadium komma i kontakt med de kolleger som medvetet bryter mot regelverken. Föreningens medlemmar och styrelse har ingen förståelse för  fuskande kolleger.

Målet är att stoppa alla oegentligheter, medvetna som omedvetna, så fort som möjligt. Vi vill inte ge några få möjligheten att svärta ner sina ärliga kollegors rykte. Vi vill ge alla möjligheten att på ett ärligt sätt fortsätta att bedriva en patientnära och kostnadseffektiv vård, som majoriteten gör och har gjort i många år.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.