fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Patienter inom landstingen ska själva kunna välja vårdgivare och få möjlighet till fast läkarkontakt, och landstinget får inte begränsa patientens val till något specifikt geografiskt område inom landstinget/regionen.

Alla vårdgivare som uppfyller kraven i vårdvalssystemet ska ha rätt att etablera sig i primärvården med offentlig finansiering. Ersättning och villkor ska vara desamma för alla vårdgivare inom landstingets vårdvalssystem och ersättningen följer patientens val av vårdgivare.

Landstingen ska löpande annonsera om möjligheten att träda in i vårdvalssystemet, och om du vill verka inom ett vårdvalssystem ansöker du om så kallad ”ackreditering” eller ”auktorisation” hos landstinget. Om du som vårdgivare sedan uppfyller villkoren ska landstinget godkänna dig som vårdgivare och därefter tecknas ett avtal mellan dig som vårdgivare och landstinget/regionen. Du får då rätt till ersättning från landstinget för de patienter som listat sig, och du förbinder dig att följa de aktuella villkoren. I vissa landsting/regioner kombineras listningsersättningen med besöksersättningar. I landstinget ska det också finnas ett icke-valsalternativ för patienter som inte har gjort ett aktivt val.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.