Hoppa till innehåll

Vinster i vården

Det debatteras mycket om vinster i skattefinansierade företag. SPLF ger här sin syn på vinster i vården och samlar artiklar och undersökningar som stöder vår sak:

  • Ett förbud mot vinster i vården vore skadligt.
  • Att låta företag gå med vinst leder till utveckling både av företagen och vården.
  • Undersökning efter undersökning visar att patientnöjdheten är högre för små privata vårdgivare än för andra.

Varför vinst?

Vi har full förståelse för att läkarförbundets medlemmar och allmänheten reagerar när man hör talas om riskkapitalägda företag som utför avancerade skatteupplägg eller om privatläkare som fuskar för att få mer pengar från landstinget än man har rätt till. Den typen av skatteplanering man talar om är i princip omöjlig bland våra medlemmar, där de flesta både äger och själv arbetar i verksamheten. Och även om det har förekommit fuskare bland våra medlemmar, så är den absoluta majoriteten hårt arbetande, ärliga företagare. Här kan du läsa om varför våra medlemmar i de allra flesta fall hör till den ärliga majoriteten som visst har möjlighet att gå med vinst, men som redovisar och betalar skatt på den, och som har förtjänat vinsten på ärligt sätt.

”Småföretagaren/läkaren inom vården med bakgrund i offentlig sektor har oftast startat eget för att kunna bli mer innovativ och förverkliga sina idéer. Denne har också oftast tagit en stor egen personlig ekonomisk risk och därtill ett arbetsgivaransvar. Att som vissa politiker då kräva att verksamheter inte ska gå med vinst är i grunden företagsekonomiskt osunt och vittnar om en bristande insikt i vad som behövs för långsiktig stabilitet med möjlighet till framtida investeringar och kvalitetsutveckling. Vinst behövs också för att kunna bedriva en patientsäker vård. På vilket sätt sjukvården skulle bli bättre av ett osunt företagande är obegripligt.”

-Staffan Henriksson, f.d. ordförande SPLF

 

Läs artikeln av SPLF:s tidigare ordförande Staffan Henriksson

Läs artikeln "Privata vårdcentraler får högsta betygen" från 2017

Läs "Patienttoppen 2016"

Läs om SKL:s patientnöjdhetsmätning 2011

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare