fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

  • Ett förbud mot vinster i vården vore skadligt.
  • Att låta företag gå med vinst leder till utveckling både av företagen och vården.
  • Undersökning efter undersökning visar att patientnöjdheten är högre för små privata vårdgivare än för andra.

Varför vinst?

Vi har full förståelse för att läkarförbundets medlemmar och allmänheten reagerar när man hör talas om riskkapitalägda företag som utför avancerade skatteupplägg eller om privatläkare som fuskar för att få mer pengar från landstinget än man har rätt till. Den typen av skatteplanering man talar om är i princip omöjlig bland våra medlemmar, där de flesta både äger och själv arbetar i verksamheten. Och även om det har förekommit fuskare bland våra medlemmar, så är den absoluta majoriteten hårt arbetande, ärliga företagare. Här kan du läsa om varför våra medlemmar i de allra flesta fall hör till den ärliga majoriteten som visst har möjlighet att gå med vinst, men som redovisar och betalar skatt på den, och som har förtjänat vinsten på ärligt sätt.

”Småföretagaren/läkaren inom vården med bakgrund i offentlig sektor har oftast startat eget för att kunna bli mer innovativ och förverkliga sina idéer. Denne har också oftast tagit en stor egen personlig ekonomisk risk och därtill ett arbetsgivaransvar. Att som vissa politiker då kräva att verksamheter inte ska gå med vinst är i grunden företagsekonomiskt osunt och vittnar om en bristande insikt i vad som behövs för långsiktig stabilitet med möjlighet till framtida investeringar och kvalitetsutveckling. Vinst behövs också för att kunna bedriva en patientsäker vård. På vilket sätt sjukvården skulle bli bättre av ett osunt företagande är obegripligt.”

-Staffan Henriksson, f.d. ordförande SPLF

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.