Hoppa till innehåll
Nyheter
Lär känna Jesper Andersson i centralstyrelsen.

Lär känna Jesper Andersson i centralstyrelsen.

Nyhet

Jesper valdes in i centralstyrelsen vid fullmäktige i maj.

Jesper Andersson gör en ST i akutsjukvård och är i SYLF:s styrelse bland annat ansvarig för SYLF:s arbete att lön ska matcha ansvar.

Vad gör du på fritiden?

Vanligtvis är det badminton, golf och aktier som fokus brukar ligga på. Intresset för fackliga frågor brukar också få några timmar per vecka. Sista året har jag dock testat en helt ny, för mig, obeprövad fritidsaktivitet som inkluderar helrenovering av hus samtidigt som jag haft turen att få en dotter. Man kan väl säga att jag inte hunnit med mina vanliga fritidsintressen haha.

Vad fick dig att påbörja den ST du gör nu?

När jag bestämde mig för att bli läkare så har jag alltid haft ett mål att kunna agera ifall någon frågar om det finns en läkare på plats. Som ST inom akutsjukvård får jag hantera dom flesta patientkategorierna inom alla åldrar vilket är något jag uppskattar. Dessutom är det ofta snabb handläggning och ingen uppföljning, man jobbar väldigt här och nu vilket också är tacksamt när man gått hem efter arbetsdagen. 

Är det något som du upptäckte när du först blev yrkesverksam som förvånade dig?

Det jag reagerat på är hur låst man ändå är som läkare innan man är specialist. Självklart hade man förstått att det var "kö" för att få AT men när man sedan upptäckte att man ska behöva vikariera flera år med osäkra anställningsvillkor för att få en ST så blir man både frustrerad och besviken. Samhället saknar specialister och har redan investerat flera miljoner i ens utbildning samtidigt som bland annat dessa flaskhalsar riskerar att få underläkare att helt lämna yrket. Ett riktigt slöseri. 

Vad var er första kontakt med SYLF?

Jag hade sen tidigare varit aktiv flera år inom SLF Student där mycket bra arbete utförts och bland annat genom samarbeten med SYLF. Första dagen som examinerad tog jag kontakt med lokala SYLF och blev väl omhändertagen, fick bland annat vara med på styrelsemöte som adjungerad osv. Sen dess har jag varit engagerad i SYLF Västerbotten på olika sätt. 

När kom du på att du själv skulle bli aktiv i SYLF?

Det löste sig direkt jag tog kontakt och sa att jag ville vara med och påverka underläkares villkor.

Vad ser du mest fram emot att arbeta med i centralstyrelsen?

För mig är det viktigt att vi börjar ställa krav och att regionerna börjar uppskatta och respektera vår yrkeskår. För att göra detta krävs ett stort gemensamt arbete där vi behöver införa en ny kultur som resulterar i att regionerna slutar ta oss för givna. Det måste exempelvis bli slut på gratisarbete, slut på orimliga övertider, slut på att dela semestrar gratis för att rädda kliniker, slut på att acceptera orimliga löner osv. Sammantaget behöver samtliga medlemmar våga ta striden och stå upp för sitt värde när arbetsmiljön och villkoren inte respekteras av arbetsgivaren. Min förhoppning är att vi i centrala styrelsen ska kunna nå ut och sprida mer av den andan till våra lokalavdelningar och slutligen medlemmar i enlighet med våra strategimål. Tillsammans blir vi starka och jag vet att vi kan om vi vill. Det är dags för förändring.


Fler nyheter


Årets kliniska pedagog 2023

Ingemar Lönnberg, överläkare tillika kardiolog på Medicinkliniken Västerås, får utnämningen Årets kliniska pedagog 2023 efter många års gediget arbete med att säkra god handledning av underläkare. Under åren har flera…


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Lär känna Jesper Andersson i centralstyrelsen.