Årets topplacering Hallands sjukhus Varberg behåller förstaplatsen från föregående år. Det kollegiala stödet, en engagerad ledning som ger AT-läkarna ett bra stöd och ett arbetsmiljöarbete där AT-läkarna får inflytande över sin arbetsplats fortsätter uppges vara orsaken bakom den fortsatta förstaplaceringen.
Väntetiden för läkare att få påbörja vägen till legitimation har sedan mätningarna påbörjades 2008 ökat med 59 procent. Väntetiden ligger i samma nivå som med föregående år, men förväntas öka nästa år i brist på AT-platser. Regeringens mångmiljonssatsning i år kan delvis tänkas ha bidragit till att ökningen tillfälligt stannat upp, men detta vet vi inte med säkerhet. AT-orternas satsningar på en övergång från 21 månaders AT till 18 månaders AT kan fortsatt dämpa ökningen av väntetiden. I nuläget har 11 av 21 regioner ställt om till 18 månaders AT.
Den förlängda väntetiden sedan 2008 är en följd av att fler läkare utbildas på universiteten än vad regionerna tillsätter allmäntjänstgöringsplatser. Under en femårsperiod innebär detta att drygt tusen läkare hamnar i kön till AT som en följd av bristande dimensionering.
- Ett av problemen med att så många underläkare tvingas stå i kö är såklart att tiden fram till specialistbeviset blir förlängd. Mitt i en bemanningskris där vi är i stort behov av specialistläkare klarar regionerna tyvärr inte av att utbilda i den takt som behovet motsvarar. Storstadsregionerna tar ett oproportionerligt litet ansvar i jämförelse med många andra regioner. Detta går rakt emot överenskommelsen mellan SKR och staten i “God och nära vård”, lyfter Shadi Ghorbani, ordförande i Sveriges yngre läkares förening (SYLF).
Var fjärde AT-läkare uppger att de överväger att byta yrke i årets rapport till följd av en dålig arbetsmiljö, tung arbetsbelastning och låga löner. Den högsta siffran sedan rankingen påbörjades år 2000. I fjol svarade var femte AT-läkare att de övervägde att lämna yrket. Samtidigt lyfter Läkarförbundet i årets arbetsmiljöenkät att siffran är så hög som en av tre underläkare, som då också inkluderar ST-läkare.
- Jag är oerhört bekymrad och vi har all anledning att ta detta på största allvar. Vi har hamnat i ett läge där underläkare och AT-läkare riskerar att lämna yrket eller bli utbrända tidigt i karriären och det går såklart ut över sjukvården och patienterna. Vi måste få till en förändring omgående, säger Shadi Ghorbani.
Rapporten bygger på svar från 1225 AT-läkare från hela Sverige. I den beskriver AT-läkare sin arbetsmiljö och sina arbetsvillkor – men rankar också alla Sveriges sjukhus som anställer AT-läkare.
Läs mer här: AT-rapporten 2022