Hoppa till innehåll
Nyheter
Pressmeddelande: AT-rankningen 2022

Pressmeddelande: AT-rankningen 2022

Årets förstaplacering gick till Hallands sjukhus Varberg där det kollegiala stödet, en stöttande och lyhörd ledning och inflytande över arbetsmiljön angetts som avgörande faktorer för AT-läkarna.
Nyhet

Årets topplacering Hallands sjukhus Varberg behåller förstaplatsen från föregående år. Det kollegiala stödet, en engagerad ledning som ger AT-läkarna ett bra stöd och ett arbetsmiljöarbete där AT-läkarna får inflytande över sin arbetsplats fortsätter uppges vara orsaken bakom den fortsatta förstaplaceringen.

Väntetiden för läkare att få påbörja vägen till legitimation har sedan mätningarna påbörjades 2008 ökat med 59 procent. Väntetiden ligger i samma nivå som med föregående år, men förväntas öka nästa år i brist på AT-platser. Regeringens mångmiljonssatsning i år kan delvis tänkas ha bidragit till att ökningen tillfälligt stannat upp, men detta vet vi inte med säkerhet. AT-orternas satsningar på en övergång från 21 månaders AT till 18 månaders AT kan fortsatt dämpa ökningen av väntetiden. I nuläget har 11 av 21 regioner ställt om till 18 månaders AT.

Den förlängda väntetiden sedan 2008 är en följd av att fler läkare utbildas på universiteten än vad regionerna tillsätter allmäntjänstgöringsplatser. Under en femårsperiod innebär detta att drygt tusen läkare hamnar i kön till AT som en följd av bristande dimensionering.

  • Ett av problemen med att så många underläkare tvingas stå i kö är såklart att tiden fram till specialistbeviset blir förlängd. Mitt i en bemanningskris där vi är i stort behov av specialistläkare klarar regionerna tyvärr inte av att utbilda i den takt som behovet motsvarar. Storstadsregionerna tar ett oproportionerligt litet ansvar i jämförelse med många andra regioner. Detta går rakt emot överenskommelsen mellan SKR och staten i “God och nära vård”, lyfter Shadi Ghorbani, ordförande i Sveriges yngre läkares förening (SYLF).

Var fjärde AT-läkare uppger att de överväger att byta yrke i årets rapport till följd av en dålig arbetsmiljö, tung arbetsbelastning och låga löner. Den högsta siffran sedan rankingen påbörjades år 2000. I fjol svarade var femte AT-läkare att de övervägde att lämna yrket. Samtidigt lyfter Läkarförbundet i årets arbetsmiljöenkät att siffran är så hög som en av tre underläkare, som då också inkluderar ST-läkare.

  • Jag är oerhört bekymrad och vi har all anledning att ta detta på största allvar. Vi har hamnat i ett läge där underläkare och AT-läkare riskerar att lämna yrket eller bli utbrända tidigt i karriären och det går såklart ut över sjukvården och patienterna. Vi måste få till en förändring omgående, säger Shadi Ghorbani.

Rapporten bygger på svar från 1225 AT-läkare från hela Sverige. I den beskriver AT-läkare sin arbetsmiljö och sina arbetsvillkor – men rankar också alla Sveriges sjukhus som anställer AT-läkare.

Läs mer här: AT-rapporten 2022


Fler nyheter


SYLF:s fullmäktige 2024

Den 26–27 april samlades Sveriges Yngre läkares förening (SYLF) i Stockholm för sitt fullmäktigemöte 2024 för att besluta om inriktning för året och välja hälften av ledamöterna i styrelsen samt förste vice ordförande för föreningen.

Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare