Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Inför löneförhandling

Lönesamtalet skall vara ett naturligt och vardagligt inslag i din relation till din arbetsgivaren. Försök att avdramatisera själva förhandlingen. Det handlar ju egentligen om att du och arbetsgivaren skall komma fram till ett adekvat pris på din kompetens.

När ska man förhandla om sin lön?

När man står inför en förändrad arbetssituation bör man fundera över sin lön och andra villkor. Exempelvis:

  • Ny anställning eller byte av anställning hos arbetsgivaren.
  • Nytt eller förlängt vikariat.
  • Vikariat på högre befattning.
  • När du själv begär omprövning av lönesättningen!
  • När du fått högre kompetens.
  • När du får ändrade arbetsuppgifter, tilläggsuppgifter exv. schemaläggning.
  • När du blir befordrad.

Hur förbereder man sig?

Förarbete är A och O för att lyckas i en löneförhandling.

Kontakta Läkarförbundet/SYLF både centralt och lokalt för allmän råd och tips. Rekvirera broschyren ”Lön och lönesamtal på 2000-talet” på SYLFs hemsida eller direkt från det centrala SYLF-kansliet.

Rekvirera aktuell lönestatestik både från lokala Läkarföreningen/SYLF och från det centrala förbundet genom deras hemsida som man når via www.slf.se.

Lönerna på en klinik är en offentlig handling. Du har rätt att få ut dessa uppgifter från personalavdelningen/lönekontoret.

Börja aldrig en anställning innan lönen är färdigförhandlad. Ange inte heller löneanspråk i en ansökan – kräv att få återkomma med detta i en löneförhandling.

Se till att den du skall förhandla med verkligen har mandat att sätta lön

Gå igenom dina meriter – erfarenheter, ansvarsområden, pedagogiska meriter, forskning, administrativa erfarenheter, ”mjukvara” som exv. samarbetsförmåga o.s.v.

Tänk även igenom önskemål vad gäller arbetstider, ledighetsmöjligheter, kurser, tid för kompetensutveckling, övertidsersättning, jourbörda, finansiering vid randning, pensionsavtal. Det är inte bara lönen man förhandlar om!!!

Sätt upp din lägsta acceptabla nivå/smärtgräns.

Formulera ett seriöst yrkande, ange en exakt summa – inget intervall.

Lönesamtalet

Reservera tid hos chefen för lönesamtal – se till att god tid avsättes.

Framför lugnt och sakligt dina argument och beskriv hur du vill utvecklas framöver. Att diskutera lön är inte en aggressiv handling. Framhåll dina positiva sidor, ljug och hota aldrig, hota aldrig med uppsägning om du inte verkligen menar det, ajournera alltid vid behov – det ger betänketid för nya argument/tid att fundera över ett eventuellt erbjudande.

Bekräfta överenskommelsen skriftligt.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare