Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Nyheter
Regeringens budget riskerar öka väntetiden till AT och ST

Regeringens budget riskerar öka väntetiden till AT och ST

Idag släppte regeringen 2021 års budget. I den finns efterlängtade satsningar på vården och en förståelse för att fler AT-tjänster behöver komma till stånd för att klara specialistläkarbristen. SYLF är dock kritiska till att man i budgeten lyfter arbetet med förändrad AT- och ST-föreskrift som enda lösning på detta välkända problem.

Nyhet

Tillsammans med en satsning på fler utbildningsplatser på läkarprogrammet ser SYLF hur årets budget snarare riskerar att leda till ännu längre väntetider för de många läkarstudenter som ska ut på arbetsmarknaden, både till legitimationsgrundande AT och till ST.

– SKR:s egna siffror visar att det arbetar drygt 1 000 olegitimerade läkare i vården, majoriteten i vikariat i väntan på AT. Föreskriftsändringarna öppnar upp för fler AT-platser, vilket är bra, men inte på långa vägar i den omfattning som krävs för att möta behovet från dem som utbildas, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF. Det nyinrättade nationella vårdkompetensrådet har heller inte fått de medel vi ser att de behöver för att kunna uppfylla sitt uppdrag, att faktiskt säkra kompetensförsörjningen.

Satsningarna på att hantera vårdskulden efter covid är helt nödvändiga, men just covid gör också behovet av satsning på läkares utbildningstjänster extra viktigt.
– Många av våra medlemmar har fått en försämrad studiesituation och vi riskerar att se att det kommer ta längre tid för dem som gör ST nu att bli klara specialistläkare till följd av det. Vi hade velat se en starkare nationell samordning av läkares utbildningstjänster och medföljande medel för att både möjliggöra fler AT-platser och säkra nuvarande ST-läkares progression. Ur det avseendet är dagens budget en besvikelse.


Fler nyheter


SYLF:s fullmäktige 2024

Den 26–27 april samlades Sveriges Yngre läkares förening (SYLF) i Stockholm för sitt fullmäktigemöte 2024 för att besluta om inriktning för året och välja hälften av ledamöterna i styrelsen samt förste vice ordförande för föreningen.

Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Regeringens budget riskerar öka väntetiden till AT och ST