Hoppa till innehåll
Nyheter
SYLF och Chefsföreningen startar gemensamt ledarskapsnätverk – programmet för hösten 2024

SYLF och Chefsföreningen startar gemensamt ledarskapsnätverk – programmet för hösten 2024

Andelen läkare bland sjukvårdens chefspositioner har sjunkit under decennier. Intresset för chefskap är störst tidigt i karriären, men dalar sedan. För att erbjuda stöd och inspiration till läkare som arbetar i ledande position eller vill börja göra det går nu SYLF och Chefsföreningen ihop för en satsning i frågan. Under hösten 2024 kommer man inrätta ett gemensamt ledarskapsnätverk.
Nyhet
Tina Crafoord, ordförande i Chefsföreningen, samt Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF.

Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF, med särskilt ansvar för ledarskapsfrågor utvecklar:

"Det är inom vår medlemsgrupp som intresset för ledarskap och chefskap är som störst. I nätverket ser vi hur SYLF-medlemmarnas vilja att förändra och deras driv att förbättra kan förenas med chefsföreningens erfarenhet och verktyg. Ett samarbete där vi kan sammanfoga dessa två kan bli hur bra som helst." 

Chefsföreningen har drivit på för att ledarskapsfrågan ska få ett större utrymme inom Läkarförbundet, och ser också tydliga fördelar med att samarbeta. Tina Crafoord, ordförande för Chefsföreningen, betonar vikten av nätverk för ledare:

”Att vara chef och ledare är fantastiskt roligt, utmanande och spännande! Det kan dock stundtals även vara ensamt varför det är så oerhört viktigt med nätverk. Med ledarskapsnätverket vill vi skapa en tydlig samhörighet och plattform för läkare som på något sätt nosar på ledarskapet för att kunna ge råd, utbyta erfarenheter osv. Vi börjar med ett samarbete mellan Chefsföreningen och SYLF då vi ser att läkare tidigt i karriären är som mest nyfikna på chef- och ledarskap och tänker att vi sedan succesivt bygger på med alla yrkesföreningar i Läkarförbundet för tillsammans är vi starka!”

Nätverket kommer att bygga på föreläsningar, kunskapsöverföring och inte minst kontakten mellan deltagarna. SYLF och Chefsföreningen tror att det i ljuset av stora strukturella förändringar av sjukvården också behövs läkare på ledande positioner inom Sveriges hälso- och sjukvård.

Nätverket har sin första träff 26 september, på tema nyfiken på chef- och ledarskapsroller, och den som är intresserad av att delta i nätverket kan anmäla sig via länken nedan. Det kräver att man är medlem i Sveriges Läkarförbund för att kunna delta i nätverket.


Programmet för hösten 2024
  • 26 september kl 12:10-12:50 - nyfiken på chef- och ledarskapsroller
  • 5 december kl 12:10-12:50 - ledarskaps ST

Har du frågor eller idéer tveka inte att höra av dig till oss på kansli@sylf.se eller kansli@slcf.se


Fler nyheter


Avbolagisering av de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm

Den 26 mars beslutade regionfullmäktige att avbolagisera de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm. Det betyder att de tre akutsjukhusen som idag drivs som regionalt ägda individuella bolag (Danderyds sjukhus, Södersjukhuset…
Nyheter från SYLF Stockholm

Elin Ekdahl Utsedd till Årets SYLF:are 2024

Under SYLF:s fullmäktige hade vi glädjen att kunna tillkännage Elin Ekdahl som vinnare av utmärkelsen Årets SYLF:are 2024. Priset delas ut till en medlem som har visat exceptionellt engagemang och bidragit betydande till föreningens arbete och medlemmarnas välmående.

SYLF:s fullmäktige 2024

Den 26–27 april samlades Sveriges Yngre läkares förening (SYLF) i Stockholm för sitt fullmäktigemöte 2024 för att besluta om inriktning för året och välja hälften av ledamöterna i styrelsen samt förste vice ordförande för föreningen.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
SYLF och Chefsföreningen startar gemensamt ledarskapsnätverk – programmet för hösten 2024