Hoppa till innehåll
Nyheter
Nationella vårdkompetensrådet faststlår: väntetiderna har ökat

Nationella vårdkompetensrådet faststlår: väntetiderna har ökat

Idag går Nationella Vårdkompetensrådet ut i en rapport som sammanställer flödet från examen till specialistbevis bland läkarna. De slår fast att tiden att bli specialist blivit längre. Mest alarmerande är att en allt större grupp hamnar långt från AT.

Nyhet

I rapporten fastslår man att andelen som ännu inte blivit legitimerade inom tre år efter examen ökat med 20 %  under en tioårsperiod.
Idag får lite drygt var tredje läkare vänta på sin legitimation i mer än 3 år. Enligt SYLF:s egna rapporter, bland annat AT-rankingen 2020, har ca 10 % inte hunnit påbörja sin AT under den tiden.

” I svensk vård har det vuxit fram en ny arbetsgrupp; de olegitimerade läkarna före AT. De har ofta stort medicinskt ansvar men är utan de rättigheter som man har under AT. En annan del av gruppen vet vi också anställs för andra yrkesgruppers uppgifter, t.ex. administrativt arbete eller med sjuksköterskeuppgifter.”

Regionerna har fått i uppdrag att till och med 15 augusti rapportera planerad dimensionering av AT de kommande åren till Nationella vårdkompetensrådet. Trots förändringar i Socialstyrelsens föreskrifter för AT upplever SYLF att möjligheterna den nya föreskriften medger inte används.

”Nu när ordningen på de olika avsnitten i allmäntjänstgöringen inte är lika avgörande möjliggör det att omvandla fler av tjänsterna för vikarierande underläkare till AT. Varje region borde inventera sina vikarierande läkare före AT samt ta fram åtgärder för att premiera handledning”, avslutar Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.


Fler nyheter



Avbolagisering av de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm

Den 26 mars beslutade regionfullmäktige att avbolagisera de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm. Det betyder att de tre akutsjukhusen som idag drivs som regionalt ägda individuella bolag (Danderyds sjukhus, Södersjukhuset…
Nyheter från SYLF Stockholm

Elin Ekdahl Utsedd till Årets SYLF:are 2024

Under SYLF:s fullmäktige hade vi glädjen att kunna tillkännage Elin Ekdahl som vinnare av utmärkelsen Årets SYLF:are 2024. Priset delas ut till en medlem som har visat exceptionellt engagemang och bidragit betydande till föreningens arbete och medlemmarnas välmående.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nationella vårdkompetensrådet faststlår: väntetiderna har ökat