Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Frågor inför din anställning

Här går vi igenom frågor som kan vara bra att ställa under en rekryteringsprocess samt till din chef innan du tillträder din nya tjänst.

Frågor att ställa till den som rekryterar

  • Vilken position rekryteras du till?
    Vad heter befattningen? Motsvarar den de arbetsuppgifter du förväntar dig?
  • Provanställning eller vikariat?
    Ett vikariat (vik) avslutas om inga aktiva ändringar görs, en provanställning övergår i vanlig anställning om inget görs.
  • Vilka villkor finns på arbetsplatsen?
    Rätt till övertidsersättning? Brukar man stämpla in/ut? Hur får man ut sin flex? Får jag ringa upp någon som ni anställt senast och få veta hur det går? Viktigt också för att få veta lite om det sociala som rör arbetsplatsen, kan vara viktigt. Finns det obligatoriska placeringar /randningar utanför staden/regionen? Behöver man ex ordna bostad/bil själv då?
  • Vilka villkor finns kring kurser?
    Transport/boende ingår/ingår inte? Beroende på vilka avstånd från hemsjukhus?
    Finns det möjlighet att engagera sig i verksamhet på andra sätt (schemaläggning/undervisning.) Hur i så fall? Till vilken ersättning?
  • Boende?
    Är det möjligt att få förtur till boende på plats? Vissa städer har separata köer för de som flyttar dit, förtur försvinner om man redan är bosatt där, såklart. Ett förstahandskontrakt på hyresrätter (bostäder man hyr) kan vara väldigt svårt att få tag i Sverige jämfört med andra länder, eftersom det ofta finns kösystem som reglerar tillgång och efterfrågan. Ställ dig i kö omedelbart i de städer där du kommer att behöva hyra en bostad inom kommande 5 åren. Andrahandskontrakt är lite lättare att få.
  • Referenser:
    I Sverige är personliga referenser eller professionell kännedom ofta avgörande för jobbmöjligheter, en vana som ofta inte är godkänd i andra länder. Förbered referenser på de senaste jobb du haft, helst vårdrelaterade och i Sverige, alternativt inom andra branscher/länder.
  • Lönen:
    Löneförhandling är en helt annat kapitel. Man skulle kunna understryka att man har rätt att få lönelistor, att arbetsgivare ofta skyller på HR för att få löneramen lättare accepterad, att man behöver kolla lönens årsnivå (=när blir nästa revision?) att man helst bör rådfråga facket en gång för säkerhets skull vid /innan förhandling och efter lönebud.

Frågor att ställa till chefen innan jobbet börjar

Att vara ny på jobbet är aldrig lätt. Här har vi listat ett antal frågor som din arbetsgivare eller chef kan svara på för att underlätta introduktionen till jobbet när du väl har fått det.

  • Var/när börjar ni? Vem jobbar jag med första veckan? Behöver man passerkort? Har ni introblad jag kan läsa i förväg?
  • Ska man skriva ST kontrakt/utse en handledare/ordna studieplan och liknande, som man kan komma igång med i förväg?
  • Vem kan jag kontakta ifall jag behöver hjälp med något?
  • Räcker administrationstid?
  • Hur mycket av det jobb jag hittills gjort kommer att tillgodoräknas i den nya ST (ifall man byter)? Se tjänstgöringsintyg från Socialstyrelsen.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare