Hoppa till innehåll
100 år av SYLF

SYLF - Hundraåringen!

År 2021 fyllde SYLF 100 år! Vi har tillsammans förändrat läkaryrkets villkor under lång tid. Följ med oss på några nedslag i historien och se vilka förutsättningar dåtidens unga läkare hade.

Vad skulle ha hänt om inte SYLF eller Läkarförbundet funnits? Skulle du ha varit läkare då?

Under våra 100 år har vi förbättrat arbetssituationen rejält för våra medlemmar.

Vi bjöd in fyra kollegor till en intervju. De visste det inte, men vi erbjöd dem ett arbete med de villkor som historiskt gällt för underläkarna. Villkor SYLF vägrade att acceptera och gjorde allt i sin makt att förändra sedan vi bildades den 11 december 1921.
Sedan starten har vi varit i främsta ledet till att påverka underläkares arbetsmiljö till det bättre. Vi fortsätter arbetet och kommer aldrig att sluta.

På 10-talet påbörjades arbetet med SYLF. Missnöjet var stort, bland assistentläkarna fick en av tio fick lön. Andra fick bo boende som lön, ibland med familj på sjukhus där smitta frodades. I 100 år har vi arbetat för underläkares rättigheter och vi har kommit en bra bit på väg.
Nio timmars arbetsdag och utöver det jour sex dagar i veckan. Skulle du vara läkare under de förutsättningarna? SYLF skulle tack vare fler medlemmar och påverkansarbete lyckas påverka riksdagen att fatta beslut om bättre arbetsvillkor för läkarna.
Jourkompensation är idag givet, och väldigt viktigt för att få livet att gå ihop, särskilt om man är läkare tidigt i karriären. Det är tack vare SYLF vi har det i dag! Annat var det på 60-talet.
Undermålig utbildningskvalitet och otrygga anställningar har varit, och är, vardag för många genom åren. Ända in på 90-talet kunde en ST-läkare på vikariat inte teckna bolån eller skaffa abonnemang. Efter 90-talskrisen erbjöds läkare återigen gratisjobb som tack för att bli specialist, något som SYLF och SLF snabbt satte stopp för.

På 100 år har vi tagit oss en lång bit. Det finns dock fortfarande mycket att arbeta för: lön, bra utbildningskvalité och bättre handledning är några av de sakerna. Var tredje underläkare är rädda för att utsättas för repressalier om de påvisar brister på arbetsplatsen. Bristen på AT-platser och ST-platser bidrar till det. Vi i SYLF fortsätter att påverka beslutsfattare och är en viktig röst internt i Läkarförbundet för våra rättigheter.

Med dig som medlem blir vi starkare – vad vill du att vi prioriterar framöver?

Kontakta oss!

Du kan alltid kontakta oss på SYLF med dina frågor och funderingar.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare