Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Intyg som du som läkare kan behöva utfärda

Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Även inom tvångsvårdslagstiftningen finns målet att vården ska vara patientcentrerad. Men med stöd av LPT kan individer omhändertas för vård och behandling mot sin vilja, med syfte att vård och åtgärder ska få den enskilde att frivilligt delta i vården. Skyddsaspekten för den enskilde och för samhället vägs in vid bedömning om tvångsvård.

Det krävs minst en tvåläkarprövning som inleds med att läkare efter undersökning utfärdar ett vårdintyg. Socialstyrelsen har ett ifyllnadsstöd som du hittar här: Ifyllnadsstöd för vårdintyg för psykiatrisk tvångsvård (socialstyrelsen.se). Du som läkare har en skyldighet att skicka intyget vidare till den sjukvårdsinrättning där frågan om intagning för tvångsvård ska prövas.

I LPT finns utrymme för att:

  1. Begära omhändertagande
  2. Att därefter, vid behov, begära handräckning (hjälp av polis). Detta om vårdpersonal inklusive läkare är behöver personligt beskydd vid vårdintygsbedömning, eller om personen motsätter kontakt vid vården eller bedöms snabbt omhändertas för att hen inte ska skada sig själv.

Mer information finner du hos Socialstyrelsen: Vem får fatta beslut om tvångs- och begränsningsåtgärder? (särskilt reglerad). För hälso- och sjukvården. - Socialstyrelsen

Dödsintyg

Läkare utfärdar dödsbevis, och den läkare som utfärdat dödsbeviset ska också ansvara för att skicka dödsorsaksintyget till Socialstyrelsen.

Vid dödsfall behöver dödsbevis (dödförklaring) och dödsorsaksintyg utfärdas och skickas till berörda myndigheter. Oftast sker detta genom elektroniska blanketter. Dödsbevis ska fyllas i snarast, exempelvis av jourläkaren. Dödsorsaksintyg kräver mer kunskap av fallet och överlämnas ofta till avdelningsläkaren dagtid. Du kan läsa mer…
Myndigheten har också samlat information om hur ett sådant ska fyllas i och när det ska skickas vidare till Skatteverk och dödsorsaksregister.

Du kan läsa mer här: Lämna uppgifter till dödsorsaksregistret - Socialstyrelsen.

Försäkringsmedicin

Försäkringskassan och sjukförsäkringsregler

Innehåll i läkarintyg för sjukskrivning

Bedömning för sjukskrivning

Intyg till försäkringskassan kan behöva skrivas av andra än läkare

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare