Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Svensk hälso- och sjukvård

Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.

Hälso- och sjukvården ska arbeta för att förebygga ohälsa.

Staten
Staten ansvarar för att ta fram riktlinjer, uppföljning och genomför utvärdering och tillsyn (kontroll) över vården. Regionerna och kommunerna planerar och genomför vården.

Regionerna
Regionerna ska erbjuda en god hälso- och sjukvård till den som bor i regionen. Omedelbar vård ska också ges till de som är i behov av den, oavsett vilken region de bor i. Asylsökande och papperslösa har rätt till akutvård och mödravård, samt viss annan vård. Nästan alla sjukhus ägs av regionerna, även om det finns vissa privata sjukhus (t.ex. St Görans i Stockholm). Cirka hälften av alla vårdcentraler är privatägda.

Regionernas organisation kan skilja ganska mycket från region till region, och vi ger därför ingen närmare beskrivning av hur de är uppbyggda. Det finns 21 regioner i Sverige.

Kommunerna
Kommunerna ansvar för de äldres vård och omsorg i hemmet.

Patientsäkerhetslagen
Patientsäkerhetslagen beskriver hur man ska arbeta i hälso- och sjukvården. Du hittar den här.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare