Halland i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin arbetsmiljö. Dessutom rankar vi Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare utifrån svar från AT-läkarna.
För den som vill göra AT är rapporten en guide till hur sjukhusen placerar sig. AT-rankingen toppas i år av Hallands sjukhus Halmstad. I botten hamnar Karlskoga lasarett i region Örebro. Rapporten fastslår att AT-läkare arbetar i snitt 1 timme och 37 minuter gratis i veckan, och att för hög arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 1 av 4 AT-läkarna överväger att byta yrke.
Det erbjuds fortfarande för få AT-platser för att matcha behovet. Och det är storstadsregionerna som underpresterar. AT-kön har enligt SYLF:s beräkningar i AT-rapporten vuxit med 373 läkare de senaste 4 åren och kommer under 2024 växa med ytterligare 56 läkare från läkarprogrammet. För varje år köbildningen tillåts förvärras, krävs större insatser för att åtgärda väntetiden. Sammanlagt har AT-läkarna som svarat på vår enkät vikarierat i 1240 år innan de påbörjat sin AT-tjänst - och lika många specialistläkarår har gått förlorade.
Läkare söker sig till yrket för att arbeta i vården, men dålig arbetsmiljö som läkare innan och under AT gör att man överväger att lämna yrket helt redan väldigt tidigt i karriären. säger Julia Borg, Förste vice ordförande i SYLF.
SKR slår fast att 10 000 läkare behöver anställas fram till 2030 för att klara av pensionsavgångar och ökande vårdbehov.
Arbetsgivarna behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen: se till att det finns tillräckligt många platser, och en dräglig arbetsmiljö. Annars får vi inte de specialistläkare Sverige behöver, avslutar Julia Borg.
AT-rapporten baseras på en enkät till AT-läkare, medlemmar och icke medlemmar. I år besvarade 1383 AT-läkare rapporten vilket gav en slutförandefrekvens på 49%.