Hoppa till innehåll

AT-rankingen 2023

Nyhet

Idag släpper SYLF sin AT-ranking. Den beskriver AT-läkarnas arbetsvillkor – men rankar också Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare.  AT-rankingen toppas i år av Hallands sjukhus Varberg. I botten hamnar Karlskoga lasarett i region Örebro. 

Den som överväger att göra AT bör titta på kvalitet på utbildning och handledning, möjlighet att påverka sin arbetssituation och vilka regler som finns. I samband med att AT-rankingen släpps, släpper föreningen en kompetensförsörjningsrapport som bygger på svar från nära 2000 läkare från hela Sverige.

Rapporten fastslår att AT-läkare arbetar i snitt 1 timme och 40 minuter gratis i veckan, och att tuff arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 24 % av AT-läkarna överväger att byta yrke.   

- Läkare söker sig till yrket för att arbeta i vården, men dålig arbetsmiljö som läkare innan och under AT gör att man överväger att lämna yrket helt redan väldigt tidigt i karriären,  säger Robert Holmqvist, ordförande i SYLF.   

SKR slår fast att 10 000 läkare behöver anställas fram till 2030 för att klara av pensionsavgångar och ökande vårdbehov.  

- Arbetsgivarna behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen: se till att det finns tillräckligt många platser, och en dräglig arbetsmiljö. Annars får vi inte de specialistläkare Sverige behöver, avslutar Robert Holmqvist.  

/

Kontaktperson

  1. Robert Holmqvist
    Ordförande
  2. Livija Ginters
    Kanslichef

Fler nyheterAvbolagisering av de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm

Den 26 mars beslutade regionfullmäktige att avbolagisera de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm. Det betyder att de tre akutsjukhusen som idag drivs som regionalt ägda individuella bolag (Danderyds sjukhus, Södersjukhuset…
Nyheter från SYLF Stockholm

Elin Ekdahl Utsedd till Årets SYLF:are 2024

Under SYLF:s fullmäktige hade vi glädjen att kunna tillkännage Elin Ekdahl som vinnare av utmärkelsen Årets SYLF:are 2024. Priset delas ut till en medlem som har visat exceptionellt engagemang och bidragit betydande till föreningens arbete och medlemmarnas välmående.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare