Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

AT-rankingen 2023

Nyhet

Idag släpper SYLF sin AT-ranking. Den beskriver AT-läkarnas arbetsvillkor – men rankar också Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare.  AT-rankingen toppas i år av Hallands sjukhus Varberg. I botten hamnar Karlskoga lasarett i region Örebro. 

Den som överväger att göra AT bör titta på kvalitet på utbildning och handledning, möjlighet att påverka sin arbetssituation och vilka regler som finns. I samband med att AT-rankingen släpps, släpper föreningen en kompetensförsörjningsrapport som bygger på svar från nära 2000 läkare från hela Sverige.

Rapporten fastslår att AT-läkare arbetar i snitt 1 timme och 40 minuter gratis i veckan, och att tuff arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 24 % av AT-läkarna överväger att byta yrke.   

- Läkare söker sig till yrket för att arbeta i vården, men dålig arbetsmiljö som läkare innan och under AT gör att man överväger att lämna yrket helt redan väldigt tidigt i karriären,  säger Robert Holmqvist, ordförande i SYLF.   

SKR slår fast att 10 000 läkare behöver anställas fram till 2030 för att klara av pensionsavgångar och ökande vårdbehov.  

- Arbetsgivarna behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen: se till att det finns tillräckligt många platser, och en dräglig arbetsmiljö. Annars får vi inte de specialistläkare Sverige behöver, avslutar Robert Holmqvist.  

/

Kontaktperson

  1. Robert Holmqvist
    Ordförande
  2. Livija Ginters
    Kanslichef

Fler nyheterLär känna centralstyrelsen: Erica Lorentzon

Erica Lorentzon genomför sin ST i allmänmedicin i Östergötland. Att ha möjligheten att påverka fick henne att ta steget att engagera sig i SYLF. Vad gör du på fritiden? Rider…

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare