Hoppa till innehåll

AT-rankingen 2023

Nyhet

Idag släpper SYLF sin AT-ranking. Den beskriver AT-läkarnas arbetsvillkor – men rankar också Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare.  AT-rankingen toppas i år av Hallands sjukhus Varberg. I botten hamnar Karlskoga lasarett i region Örebro. 

Den som överväger att göra AT bör titta på kvalitet på utbildning och handledning, möjlighet att påverka sin arbetssituation och vilka regler som finns. I samband med att AT-rankingen släpps, släpper föreningen en kompetensförsörjningsrapport som bygger på svar från nära 2000 läkare från hela Sverige.

Rapporten fastslår att AT-läkare arbetar i snitt 1 timme och 40 minuter gratis i veckan, och att tuff arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 24 % av AT-läkarna överväger att byta yrke.   

- Läkare söker sig till yrket för att arbeta i vården, men dålig arbetsmiljö som läkare innan och under AT gör att man överväger att lämna yrket helt redan väldigt tidigt i karriären,  säger Robert Holmqvist, ordförande i SYLF.   

SKR slår fast att 10 000 läkare behöver anställas fram till 2030 för att klara av pensionsavgångar och ökande vårdbehov.  

- Arbetsgivarna behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen: se till att det finns tillräckligt många platser, och en dräglig arbetsmiljö. Annars får vi inte de specialistläkare Sverige behöver, avslutar Robert Holmqvist.  

/

Kontaktperson

  1. Robert Holmqvist
    Ordförande
  2. Livija Ginters
    Kanslichef

Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare