Pressmeddelande: Endast varannan ST-läkare får ut sin schemalagda studietid
Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) har skrivit en rapport om specialisttjänstgöringens förutsättningar. Vår rapport bygger på en urvalsundersökning genomförd under 2024 där cirka 800 ST-läkare besvarat frågor om sin arbetsmiljö och utbildning. Syftet med rapporten är att lyfta den situationen att läkare under utbildning sällan får den handledning och studietid som krävs för att utvecklas till kompetenta läkare.
I genomsnitt får ST-läkarna 2 timmar schemalagd studietid per vecka enligt vår enkät – samtidigt har bara varannan möjlighet att ta ut denna studietid. Detta är långt ifrån de 4 timmar schemalagd studietid per vecka som SYLF eftersträvar säger Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF.
ST-rapporten 2025 visar dessutom den första statistiken på väntetiden för ST inkluderat BT. Den genomsnittliga väntetiden till att få en ST/BT-tjänst är 5,8 månader. Samtidigt skiljer den sig åt. För att få en BT-tjänst var väntetiden mer än 8 månader. För läkare utbildade inom EU/EES var väntetiden till att få en tjänst det dubbla jämfört med den genomsnittliga väntetiden.
Vidare är bara var tredje tjänst som ST/BT-läkare är offentligt utlyst. SYLF ser med oro på att underläkartjänster inte alltid utlyses offentligt och rekryteringen inte alltid sker i ett öppet forum. Ens karriär ska inte avgöras av kontakter säger Sofia Warne, andre vice ordförande i SYLF.
Rapporten visar också att det vid undersökningstillfället fanns en stor oro för besparingar och ST-läkarna märkte av dessa genom att 7 av 10 kände en högre arbetsbelastning. Mer än 4 av 5 av ST-läkarna var mycket eller ganska oroliga för vad sparkraven skulle leda till och 3 av 4 såg att den patientsäkerheten blir sämre. En konkret effekt av besparingar är att externa kurser dragits in. För 1 av 10 har förändringar i hur kurser erbjuds kommit det senaste året, räknat från enkätens frågetillfälle.
OM UNDERSÖKNINGEN
ST-rapporten 2025 bygger på en urvalsundersökning bland SYLF:s medlemmar. Undersökningens gjordes i form av en enkät under vårvintern 2024. Svarsfrekvensen var 35 procent och rapporten bygger på svaren från 805 ST/BT-läkare vilket motsvarar ungefär var fjortonde ST-läkare i Sverige.