Hoppa till innehåll
Nyheter
Europeisk policy om hot och våld antagen av European Junior Doctors

Europeisk policy om hot och våld antagen av European Junior Doctors

Nyhet

Europeiska rådet för yngre läkare (EJD – European junior doctors) antog under lördagen en policy mot hot och våld som riktar sig mot läkare. Policyn ger möjlighet för de fackliga organisationerna för yngre läkarna att samordna arbetet kring hot och våld i de olika europeiska länderna. SYLF:s egen rapport om hot och våld gentemot yngre läkare har varit del av underlagen till policyn.

“Att minska utsträckningen av hot och våld är nödvändigt för att läkare ska kunna arbeta patientsäkert och ge en jämlik och evidensbaserad vård. I SYLF:s undersökning rapporterade underläkarna att sju procent blivit utsatta för våld och en tredjedel för hot någon gång under sin yrkeskarriär. ” berättar Julia Borg som är ledamot i SYLF:s centralstyrelse.

Inom psykiatrin och akutsjukvården var det vanligast att underläkarna utsatts för hot eller våld av patienter eller anhöriga.

“Majoriteten av de som svarade uppgav att de kunde tänka sig att arbeta under spårbar pseudonym och många tycker att det är behagligt att det är så lätt att hitta på internet vart och vem man bor med, vilken bil man kör via söksiter på internet. En fjärdedel av underläkarna hade någon gång blivit kontaktade av en patient i privata kanaler.

 Även har var det tydligt att man uppfattade kontakten som negativ, även om innehållet i kontakten var positiv.”

På det europeiska mötet diskuterades också läget för fackligt aktiva i hela Europa. Arbetsbelastning och svårighet att behålla läkare i yrket är ett Europagemensamt problem. På mötet presenterades en rapport som kommer släppas i december om den gemensamma europeiska kompetensförsörjningskrisen i vården och svårigheten att behålla yngre läkare i vården.


Fler nyheter


Elin Ekdahl Utsedd till Årets SYLF:are 2024

Under SYLF:s fullmäktige hade vi glädjen att kunna tillkännage Elin Ekdahl som vinnare av utmärkelsen Årets SYLF:are 2024. Priset delas ut till en medlem som har visat exceptionellt engagemang och bidragit betydande till föreningens arbete och medlemmarnas välmående.

SYLF:s fullmäktige 2024

Den 26–27 april samlades Sveriges Yngre läkares förening (SYLF) i Stockholm för sitt fullmäktigemöte 2024 för att besluta om inriktning för året och välja hälften av ledamöterna i styrelsen samt förste vice ordförande för föreningen.

Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Europeisk policy om hot och våld antagen av European Junior Doctors