Hoppa till innehåll
Nyheter
Inga ytterligare satsningar för yngre läkare när regering och SKR presenterar överenskommelse

Inga ytterligare satsningar för yngre läkare när regering och SKR presenterar överenskommelse

Idag höll regeringen med socialminister Lena Hallengren och SKR med ordförande i Hälso- och sjukvårdsdelegationen Marie Morell en gemensam pressträff om förstärkningar till hälso- och sjukvården. Bland annat kommer man satsa på att stärka kontinuiteten med fast läkare för patienter som har långsiktiga behov. SYLF är dock besvikna över att ytterligare satsningar för att åtgärda AT-väntetiderna lyser med sin frånvaro.
Nyhet

Resultat av tidigare överenskommelser måste följas upp

Förra året presenterades ett uppdrag kring att kartlägga behovet av AT i regionerna, som slutpresenterades i augusti 2021. Resultatet visade att regionerna inte nådde det som krävdes för att uppfylla skrivelserna i Hälso- och sjukvårdsdelegationen. SYLF har efterlyst ytterligare satsningar.

"Över 1300 läkare och patienter har också själva skrivit under för en sådan satsning under parollen #legitmeradnu, och skickat mejl till berörda politiker. Som organisation hade vi hoppats på en välbehövlig, konkret satsning för att minska det regionala utbildningskaos som väntar när tidigare AT-skuld ska betalas av samtidigt med införandet av BT" säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

Än en gång hamnar lösningarna på bordet för regionerna, där storstadsregionerna fortsätter att underprestera i sina satsningar medan de mindre regionerna tvingas bära det största ansvaret för kompetensförsörjningen i proportion till deras storlek.

SYLF kräver att fler regioner tar ansvar och lever upp till den rekommendationer som Nationella vårdkompetensrådet presenterade tidigare i månaden. Precis som SYLF lyft tidigare, bland annat i en intervju med Dagens Medicin så får inte arbetet stanna här. Alla regioner måste aktivt arbeta för att förverkliga de lagda förslagen, som bland annat innebär att AT:n kortas ner till 18 månader.


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Inga ytterligare satsningar för yngre läkare när regering och SKR presenterar överenskommelse