fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

I rapporten fastslår man att andelen som ännu inte blivit legitimerade inom tre år efter examen ökat med 20 %  under en tioårsperiod.
Idag får lite drygt var tredje läkare vänta på sin legitimation i mer än 3 år. Enligt SYLF:s egna rapporter, bland annat AT-rankingen 2020, har ca 10 % inte hunnit påbörja sin AT under den tiden.

” I svensk vård har det vuxit fram en ny arbetsgrupp; de olegitimerade läkarna före AT. De har ofta stort medicinskt ansvar men är utan de rättigheter som man har under AT. En annan del av gruppen vet vi också anställs för andra yrkesgruppers uppgifter, t.ex. administrativt arbete eller med sjuksköterskeuppgifter.”

Regionerna har fått i uppdrag att till och med 15 augusti rapportera planerad dimensionering av AT de kommande åren till Nationella vårdkompetensrådet. Trots förändringar i Socialstyrelsens föreskrifter för AT upplever SYLF att möjligheterna den nya föreskriften medger inte används.

”Nu när ordningen på de olika avsnitten i allmäntjänstgöringen inte är lika avgörande möjliggör det att omvandla fler av tjänsterna för vikarierande underläkare till AT. Varje region borde inventera sina vikarierande läkare före AT samt ta fram åtgärder för att premiera handledning”, avslutar Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem