Hoppa till innehåll
Nyheter
Nationella vårdkompetensrådet faststlår: väntetiderna har ökat

Nationella vårdkompetensrådet faststlår: väntetiderna har ökat

Idag går Nationella Vårdkompetensrådet ut i en rapport som sammanställer flödet från examen till specialistbevis bland läkarna. De slår fast att tiden att bli specialist blivit längre. Mest alarmerande är att en allt större grupp hamnar långt från AT.

Nyhet

I rapporten fastslår man att andelen som ännu inte blivit legitimerade inom tre år efter examen ökat med 20 %  under en tioårsperiod.
Idag får lite drygt var tredje läkare vänta på sin legitimation i mer än 3 år. Enligt SYLF:s egna rapporter, bland annat AT-rankingen 2020, har ca 10 % inte hunnit påbörja sin AT under den tiden.

” I svensk vård har det vuxit fram en ny arbetsgrupp; de olegitimerade läkarna före AT. De har ofta stort medicinskt ansvar men är utan de rättigheter som man har under AT. En annan del av gruppen vet vi också anställs för andra yrkesgruppers uppgifter, t.ex. administrativt arbete eller med sjuksköterskeuppgifter.”

Regionerna har fått i uppdrag att till och med 15 augusti rapportera planerad dimensionering av AT de kommande åren till Nationella vårdkompetensrådet. Trots förändringar i Socialstyrelsens föreskrifter för AT upplever SYLF att möjligheterna den nya föreskriften medger inte används.

”Nu när ordningen på de olika avsnitten i allmäntjänstgöringen inte är lika avgörande möjliggör det att omvandla fler av tjänsterna för vikarierande underläkare till AT. Varje region borde inventera sina vikarierande läkare före AT samt ta fram åtgärder för att premiera handledning”, avslutar Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nationella vårdkompetensrådet faststlår: väntetiderna har ökat