Hoppa till innehåll
Nyheter
Nu är nya ST-föreskriften färdig

Nu är nya ST-föreskriften färdig

Idag blir den nya föreskriften för läkares specialiseringstjänstgöring gällande, inklusive vad som gäller för nya bastjänstgöringen (BT). Nu behöver regionerna agera snabbt för att tillräckligt många ska kunna påbörja sin BT till hösten.

Nyhet

Processen med framtagandet av den nya föreskriften och målbeskrivningarna har varit lång. Redan i juli förra året skulle den nya föreskriften varit gällande, men arbetet sköts upp på grund av pandemin. Nu publiceras målbeskrivningar och föreskriften för nya ST som nu är 5,5 år, inklusive tiden för BT. 

 

Vad är det för förändringar i nya ST?

Dels att ST ska inledas med BT. BT kan vara en fristående tjänst eller så kan man bli anställd till en ST med tillhörande BT. SYLF ser fördelar med den senare modellen.

”Det är viktigt att BT inte blir nya AT med långa köer till för få tjänster, eller att man efter BT går långa perioder på vikariat innan man kan påbörja sin ST. Vi har en specialistläkarbrist i landet och vare sig vårdgivare eller läkare tjänar på att personer som vill bli färdiga specialister förlänger sin tid i vikariat”, säger Madeleine Liljegren.

Med nya föreskriften kan också ST-läkare vara handledare åt BT-läkare. SYLF är positiva till förändringen då det speglar hur situationen ofta har sett ut rent praktiskt i verksamheten. Handledare ska ha genomfört handledningskurs och kraven på vad som ska omfattas av kursen är också mer specificerade.

Finns det inte en risk att BT-läkare kommer handledas av BT-läkare?

Nej, ST-läkare definieras som läkare som uppnått minst baskompetens. Under tiden som både ST 2015 och ST 2021 kommer samexistera ser vi på SYLF att det är viktigt att handledande ST-läkare som genomför sin utbildning enligt ST 2015 också ska vara inne i senare hälften av sin ST.

Vem kommer behöva göra BT?

Läkare som genomgått AT i Sverige kommer kunna välja om de vill gå in i en 5-årig ST utan krav på BT inom ramen för ST 2015. Alla andra som vill specialisera sig i Sverige kommer behöva gå in i ST 2021, och därmed också göra en BT. Har man genomfört handledarledd tjänstgöring efter examen innan legitimation ska man kunna tillgodogöra sig upp till ett halvår in i nya ST inklusive BT. Det kommer ske en individuell bedömning, men det innebär att tjänstgöringstiden totalt sett troligen kommer motsvara vad den skulle ha varit inom ramen för ST 2015.

Två ST-system omlott med varandra lång tid framöver

– Det viktiga är nu att regionerna ser till få till tillräckligt många BT-platser. I en kartläggning vi gjorde över planerade BT-platser under hösten 2020 såg vi att man planerat för ungefär hälften av det uppskattade behovet vid införandet av BT. Nu visar nya siffror att det snarare rör sig om en tredjedel. Det är oerhört olyckligt att man bygger in flaskhalsar redan från början.  Utöver det blir SYLF:s roll blir nu att kontrollera att införandet sker på ett bra sätt för de berörda läkarna, avslutar Madeleine Liljegren.


Vill du läsa mer om hur de nya föreskrifterna togs fram? Då ska du läsa det här reportaget i  Moderna läkare. 


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare