Hoppa till innehåll
Nyheter
”Alla AT-läkare måste garanteras en plats på eAT-provet”

”Alla AT-läkare måste garanteras en plats på eAT-provet”

För första gången kommer inte alla AT-läkare som sökt kunna göra AT-provet, när regeringen missat att öka medlen till ansvarig myndighet.
Nyhet
Senast uppdaterad:

Regeringen missar att räkna upp resurserna för eAT-provet och konsekvensen är att läkare som genomfört AT nu inte kan garanteras en plats vid provet, och därmed försenas i sin legitimation. Karolinska institutet fördelar nationellt de medel som går till AT-läkarnas eAT-prov. Provet är avgörande för att läkaren efter sin allmäntjänstgöring ska kunna bli berättigad sin legitimation. I regleringsbrevet till Karolinska institutet för året så räknar inte regeringen upp medlen för provet. Det resulterar i att i år för första gången någonsin kommer inte samtliga berättigade läkare kunna göra provet. Resultatet är att läkare som kunde legitimerats istället får vänta ännu längre på att kunna påbörja sin specialiseringstjänstgöring, ST, och att verka självständigt som läkare.

Larmet har nått SYLF från medlemmar som uppmärksammat ett meddelande på AT-kansliets hemsida.

"Det är oacceptabelt att inte alla AT-läkare kan skriva AT-tentan. Det är en helt undvikbar fördröjning till legitimation för våra medlemmar. Det är högst anmärkningsvärt att regeringen ökat antal platser på läkarutbildningen men inte tagit höjd för att säkerställa att alla ska kunna testa sin uppnådda kompetens och bli legitimerade läkare", säger Shadi Ghorbani, ordförande för SYLF.  

Det är endast legitimerade läkare som kan påbörja specialiseringstjänstgöring. Brist på specialistkompetenta läkare är en av orsakerna bristen på vårdplatser i landet.

Ordförande Shadi Ghorbani.
Shadi Ghorbani, ordförande för SYLF.


Fler nyheterNominera Årets SYLF:are

Under fullmäktige 2023 kommer en SYLF-medlem som agerat i SYLF:s anda för Sveriges underläkare, att lyftas och koras till årets SYLF:are. Nu har du möjlighet att nominera någon du tycker förtjänar priset.

Årets AT-enkät är här 2023!

AT-enkäten skickades automatiskt ut 14 mars till den berörda kategorin. Kontakta styrelsen vid frågor. Tack för att du tar dig tid att svara!
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Alla AT-läkare måste garanteras en plats på eAT-provet”