Hoppa till innehåll
Nyheter
Rebecka Dejby – AT-läkare och politiker

Rebecka Dejby – AT-läkare och politiker

SYLF Intervjuar yngre läkare i politiken! I år är ett viktigt år för svensk sjukvård, den 11 september sker nämligen regionvalet som avgör vilka politiska partier som kommer att styra vården i Sveriges 21 olika regioner.
Nyhet
Rebecka Dejby, Miljöpartist.

Hej Rebecka, vem är du?

Hej! Jag är AT-läkare i Västerås och har precis fått mitt första barn (han är 4 månader gammal nu!). Jag är ideellt engagerad i miljöpartiet för att jag vill bidra till ett mer hållbart och rättvist samhälle som tar hand om både planeten och människorna på den. Det händer så mycket skit i världen, jag känner att jag måste försöka göra det jag kan för att göra den lite bättre.

Hur känns det att stå på regionlistan för region Västmanland?

Det är spännande, och ansvarsfullt! Det finns många som pratar om politiker som att de inte bryr sig, men jag tror att de flesta som engagerar sig och lägger mycket av sin fritid och energi på vår demokrati faktiskt verkligen vill förbättra. Men det är inte alltid så lätt. Jag vill bidra med perspektiv från vården. Jag tror att som AT-läkare ser man många olika delar av vården, vilket ger bra perspektiv att ha med när beslut fattas.

En av SYLF:s viktigaste frågor är kortare köer till allmäntjänstgöringen (AT), om du fick styra hur skulle du då komma till rätta med detta?

Det finns ju en stor brist på specialistläkare, men ganska många underläkare, så det är väldigt viktigt att vägen till specialistkompetens blir så kort som möjligt. Det behövs helt enkelt fler AT-platser nationellt. I Västmanland där jag bor har man precis förkortat AT:n till 18 månader och utökat antalet platser, vilket jag tycker att fler regioner bör göra. Finns det möjlighet att öka antalet platser mer i Västmanland bör vi såklart göra det också. Utöver det tycker jag det är viktigt att vi ser framåt, BT får inte blir samma flaskhals som AT är nu. Det behöver finnas en bra plan för hur kapaciteten ska möta behovet.

SYLF tycker att fler läkare ska leda vården, hur får vi fler läkare som chefer och ledare iden regionala vården?

Jag tror det är många i vården som ser hur svårt och otacksamt det kan vara att vara chef i vården. Vi måste se till att det finns utbildning och mentorsprogram så chefer har rättkompetens, och stärka chefens mandat att utveckla verksamheten tillsammans med sin personalgrupp. Verksamhetens fokus måste få vara att ge god vård, inte bråka om vårdplatser med andra kliniker.

Du ställer upp i en av de regioner i Sverige som står inför en brist på specialistläkare, hur skulle du vilja lösa detta?

Jag tror att det dels handlar om att vi måste få underläkare igenom systemet så snabbt som möjligt, och ge nyanlända färdigutbildade läkare en trygg, snabb väg in i jobbet. Men mycket handlar också om att ha en bra arbetsmiljö så att läkare och annan vårdpersonal faktiskt vill stanna i yrket. I nuläget det är många som går till andra jobb, då spelar det ingen roll hur många som utbildas.

Om du fick nämna dina två viktigaste valfrågor, oavsett ämne, vilka skulle det vara?

För mig som miljöpartist är klimatet den stora ödesfrågan. Om vi inte tar krafttag för att minska utsläppen så kommer det skapa konflikter, mat- och vattenbrist och lidande. Det går inte att hänvisa till att någon annan ska göra något hela tiden, vi behöver aktivt jobba på alla nivåer, såklart inklusive regionerna, för att ändra systemet och stoppa utsläppen.
En andra fråga jag kommer att driva är personalens arbetsmiljö. Det går inte att utföra bra vård när personal ofta har alldeles för hög arbetsbelastning, och slutar för att de inte orkar med. Vi behöver fler kollegor i vården, fler vårdplatser att jobba med och färre patienter per läkare i primärvården.

Vilka partier styr tillsammans i regionen efter valdagen den 11 september om du får bestämma?

Miljöpartiet tillsammans med socialdemokraterna, eventuellt med stöd av vänsterpartiet och centerpartiet.

I vår intervjuserie “SYLF Intervjuar yngre läkare i politiken!” vill vi uppmärksamma dig om att din röst i regionvalet gör skillnad för oss läkare. Följ vår intervjuserie och bli mer påläst inför valet 2022. Den 11 september är det du som avgör hur vården ska styras i din region.


Fler nyheterRedoy Ullah - ST-läkare och politiker

SYLF Intervjuar yngre läkare i politiken! I år är ett viktigt år för svensk sjukvård, den 11 september sker nämligen regionvalet som avgör vilka politiska partier som kommer att styra vården i Sveriges 21 olika regioner.

Isac Riddarsparre - ST-läkare och politiker

SYLF Intervjuar yngre läkare i politiken! I år är ett viktigt år för svensk sjukvård, den 11 september sker nämligen regionvalet som avgör vilka politiska partier som kommer att styra vården i Sveriges 21 olika regioner.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar