Hoppa till innehåll
Nyheter
AT för patientsäker vård

Regionernas tafatthet i frågan om läkarnas utbildning gör att SYLF startar upprop

Läkare som examineras och kommer ut på arbetsmarknaden saknar legitimation, det vill säga har inte rätt att utöva läkaryrket på egen hand. Tanken är att de ska genomföra en allmäntjänstgöring (AT), som varvar arbetet med utbildning och handledning. Allt fler olegitimerade läkare arbetar i vården utan rätt till handledning. SYLF startar nu ett upprop för läkare och patienter för att intensifiera arbetet för att skapa förutsättningar för en trygg vård.
Nyhet

Allmäntjänstgöringen, AT, är minst 18 månader och leder till legitimation. Antalet AT-platser har under lång tid varit alldeles för få, vilket lett till att väntetiderna ökat med 60 % och att allt fler olegitimerade läkare arbetar i vården utan rätt till handledning. 

- De här läkarna arbetar ofta med stort medicinskt ansvar, utan några av de rättigheter AT ger. Vi får rapporter från våra medlemmar som vittnar om usla arbetsvillkor och en stor utsatthet.  Som ung läkare är det inte ovanligt att du lämnas ensam med uppåt 20 patienter på en vårdavdelning.  Vi hör också om kollegor som får bedöma patienter som precis genomfört ett självmordsförsök, utan senior kollega på plats.

Madeleine Liljegren, ordförande i SYLF, beskriver bakgrunden till kampanjen.

Uppropet riktar sig till beslutsfattare inom SKR och regionerna. SKR har bedömt att det krävs minst 1800 AT-platser år 2023, men regionerna planerar ändå endast för 1622-1640 platser. Samtidigt råder specialistläkarbrist i 19 av 21 regioner. Utan legitimation kan man inte bli specialist. Nu får läkarna och patienterna möjlighet att prata direkt till beslutsfattarna.

I höstas rapporterade regionerna till SKR att de skulle planera för färre platser än vad SKR själva bedömer krävs för att klara inflödet av nyexaminerade läkare. Vissa regioner avser till och med minska antalet befintliga platser. Samtidigt införs ett nytt utbildningssystem som också innebär att situationen riskerar att bli ännu värre.  

SYLF har redan tidigare konstaterat att väntetiderna till AT också bidrar till att fler läkare överväger att lämna yrket helt och hållet.  

- Häromdagen fick jag mejl från en kollega som, efter år av ansökningar till AT, satt sig i skolbänken igen och läser nu en annan akademisk vårdutbildning. Detta systemfel drabbar såväl patienter som unga läkare.

Madeleine Liljegren beskriver att väntan på AT också påverkar vårdens kompetensförsörjning.

Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare