Hoppa till innehåll
Nyheter
Satsning riskerar att anställa administratörer istället för att korta väntetiden.

Satsning riskerar att anställa administratörer istället för att korta väntetiden.

Regeringen och SKR presenterar ny fördelning av statligt stöd till kommuner och regioner inom ramen för God och nära vård.
Nyhet

Satsningen har bland annat syftet att säkra vårdens kompetensförsörjning. Läkares utbildningssituation är en av utmaningarna som adresseras i förslaget.

”Det är glädjande att frågan även finns på agendan för den nya regeringen, och det visar att vårt och Läkarförbundets arbete lyckats med att förklara hur viktigt AT och ST är för vårdens kompetensförsörjning, säger Shadi Ghorbani, ordförande för SYLF.

SYLF är dock inte odelat positiva. ”Satsningarna fokuserar på prognostiserande av hur många AT-platser som ska behövas. Vi vet att det finns ett underskott - och vi behöver fler block. I värsta fall leder överenskommelsen till en satsning på administrativ personal snarare än läkare”. Även om AT- och ST-frågan nämns i satsningen är heller inga medel öronmärkta för läkares utbildningstjänster.

Ordförande Shadi Ghorbani
Shadi Ghorbani, ordförande för SYLF, kommenterar överenskommelsen mellan regeringen och SKR.

Fler nyheter
Nominera Årets SYLF:are

Under fullmäktige 2023 kommer en SYLF-medlem som agerat i SYLF:s anda för Sveriges underläkare, att lyftas och koras till årets SYLF:are. Nu har du möjlighet att nominera någon du tycker förtjänar priset.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Satsning riskerar att anställa administratörer istället för att korta väntetiden.