Det är något färre som både har sökt och tilldelats utmärkelsen än tidigare år.
– Vi får ibland kritik från regionerna som anser att de har en bra rekryteringsprocess, men inte kan möta kravet på att SYLF:s lokalavdelningar ska kunna delta vid intervjuer med bibehållen lön. Samtidigt händer det att våra lokalavdelningar får samtal från läkare som söker AT som väldigt gärna också vill ha någon med sig på intervjun – inte sällan gäller det personer med utländsk bakgrund som är oroliga för en orättvis bedömning. Att ha SYLF med på intervjun blir också en säkerhet – både för den intervjuade och arbetsgivaren, säger Eva Amtkil, ansvarig i SYLF:s styrelse för Schysst rekrytering.
Schysst rekrytering syftar till att hela rekryteringsprocessen ska bli så rättvisande som möjligt: från utformningen av annonsen, till intervju och vidare till analys av tillsättningen.
Framgångsfaktorer har varit ett gott samarbete mellan HR-specialister och AT-chef. En tydligt strukturerad mall för hela intervjun bidrar också till att det strikt är läkarens kompetens och förmåga att förmedla medicinsk information som bedöms. Urvalet inför intervjun är också kodat i enlighet med de meritkriterier som annonsen lyfter fram, och på samma sätt kodas de svar som de sökande ger vid intervjun. Personer med samlat meritvärde kallas på intervju respektive erbjuds tjänsten.
– En tydlig, rättvis och transparent process som är kompetensbaserad leder till vinster för alla. Vi hoppas kunna inspirera till fler rekryteringsprocesser på olika underläkarnivåer, exempelvisvis vid tillsättning av vikarierande underläkare och ST-läkare, säger Fredrik Larsson, AT-chef på Södersjukhuset. Anna Kronberg, HR-partner på Capio S:t Görans sjukhus beskriver arbetet som bedrivits med AT-rekryteringarna:
– På Capio S:t Göran har vi arbetat länge för en kompetensbaserad AT-rekrytering. Vi har gått igenom hela rekryteringsprocessen, jobbat med vår annons, och förtydligat våra krav och meriterande erfarenhet. Samtidigt som vi har arbetat med en större tydlighet och transparens i all kommunikation med kandidaterna. För oss är det en självklarhet att arbeta med en rättvis rekryteringsprocess och det är väldigt roligt att SYLF uppmärksammar det arbete vi gjort.
Båda sjukhusen nämner att de som intervjuas kan uppleva det som lite fyrkantigt, men metoden möjliggör också att det är lätt att återkoppla varför någon fått eller inte fått tjänsten. Det blir en trygghet för såväl läkare som arbetsgivare.
Därför hoppas SYLF nu att fler ska söka utmärkelsen igen – för det leder till säkrare, bättre och inte minst schysstare rekrytering.
De får Schysst rekrytering 2021:
- NU-sjukvården Uddevalla/Trollhättan
- Capio St Göran:s sjukhus
- Södersjukhuset
- Södra Älvsborgs Sjukhus Borås och Skene
- Mälarsjukhuset Eskilstuna
- Kullbergska sjukhuset Katrineholm
- Nyköpings lasarett
- Norrköpings sjukhus Vrinnevi
- Linköping/Motala Universitetssjukhus
- Landskrona lasarett
- Ljungby lasarett
- Karolinska Huddinge + Solna
- Blekinge sjukhus Karlshamn
- Blekinge sjukhus Karlskrona
- Falu lasarett
- Avesta lasarett
- Mora lasarett
- Västmanlands sjukhus
- Visby lasarett
- Växjö lasarett
- Gävle sjukhus
- Hudiksvalls sjukhus
- Sahlgrenska sjukhuset
- Hallands sjukhus Varberg
- Östersunds sjukhus
Vad händer nu?
Nästa omgång av Schysst rekrytering kommer delas ut under våren 2022, och fokusera på höstens rekryteringar. De som kommer kunna ingå i Schysst rekrytering 2022 är de som fått utmärkelsen i år, och de som fortfarande bedöms hålla fast vid utmärkelsen kommer få utmärkelsen ”Fortfarande Schysst!”. Nästa ordinarie möjlighet att söka till Schysst rekrytering är hösten 2022. Utmärkelsen kommer att delas ut våren 2023.