Hoppa till innehåll
Nyheter
Väntetidsrapporten: Bara 3 AT-platser har tillkommit under året

Väntetidsrapporten: Bara 3 AT-platser har tillkommit under året

SYLF har kartlagt utvecklingen av AT-platser i riket. Trots att läkarutbildningen expanderat kraftigt och ökat behovet av AT-platser radikalt, så klarar inte regionerna sitt lagstadgade uppdrag att tillhandahålla utbildningstjänster. Inte ens 1 procent av behovsökningen täcktes 2019.

Nyhet

Tidigare i år fastställdes i rapporten I Väntan på AT (SYLF/WSP) att det saknades 370 AT-platser. Trots lagkrav förmår inte regionerna att tillhandahålla AT-platser motsvarande behovet. Det medför att väntetiderna ökar, nu till 10,6 månader i snitt.

”Men nästan var tionde läkare väntar längre än två år på sin AT och då finns det ett stort mörkertal då vi bara tillfrågar de som vid tillfället fått en AT-plats”, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

För första gången har SYLF också undersökt vilken effekt väntetiden har för läkarna. Allvarligast är indikationen för hur många som överväger att byta karriär. Har man väntat längre än ett år är man dubbelt så benägen att lämna yrket, men det påverkar också möjligheten att förhandla lön.

Väntetiden är ett allvarligt hot mot regionernas kompetensförsörjning. Specialistbristen i Sverige är stor och först när läkarna legitimeras kan specialisering påbörjas.  Att längre väntetid också påverkar hur man uppfattar sin arbetssituation när de väl genomför AT ökar risken att de tvingas in i alternativa karriärvägar.

I dag är regionerna skyldiga enligt lag att tillhandahålla AT-platser, men det lagkravet försvinner redan i juli 2020 i och med införandet av den nya läkarutbildningen.

”Vi är mycket oroade över utvecklingen. Regionerna har redan nu svårt att möta de behov de är skyldiga att tillgodose enligt lagen. Vi har svårt att se hur de kommer att lösa det ökande behovet som framtiden bjuder på” avslutar Madeleine Liljegren.

Läs Väntetidsrapporten 2019 

 

 


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Väntetidsrapporten: Bara 3 AT-platser har tillkommit under året