fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Tidigare i år fastställdes i rapporten I Väntan på AT (SYLF/WSP) att det saknades 370 AT-platser. Trots lagkrav förmår inte regionerna att tillhandahålla AT-platser motsvarande behovet. Det medför att väntetiderna ökar, nu till 10,6 månader i snitt.

”Men nästan var tionde läkare väntar längre än två år på sin AT och då finns det ett stort mörkertal då vi bara tillfrågar de som vid tillfället fått en AT-plats”, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

För första gången har SYLF också undersökt vilken effekt väntetiden har för läkarna. Allvarligast är indikationen för hur många som överväger att byta karriär. Har man väntat längre än ett år är man dubbelt så benägen att lämna yrket, men det påverkar också möjligheten att förhandla lön.

Väntetiden är ett allvarligt hot mot regionernas kompetensförsörjning. Specialistbristen i Sverige är stor och först när läkarna legitimeras kan specialisering påbörjas.  Att längre väntetid också påverkar hur man uppfattar sin arbetssituation när de väl genomför AT ökar risken att de tvingas in i alternativa karriärvägar.

I dag är regionerna skyldiga enligt lag att tillhandahålla AT-platser, men det lagkravet försvinner redan i juli 2020 i och med införandet av den nya läkarutbildningen.

”Vi är mycket oroade över utvecklingen. Regionerna har redan nu svårt att möta de behov de är skyldiga att tillgodose enligt lagen. Vi har svårt att se hur de kommer att lösa det ökande behovet som framtiden bjuder på” avslutar Madeleine Liljegren.

Läs Väntetidsrapporten 2019 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.