Hoppa till innehåll

100 år av SYLF

Läkaryrket har förändrats mycket de senaste 100 åren. I början av 1900-talet ville man formalisera vidareutbildningen för examinerade läkarna. För att göra det skapade man assistentläkartjänster 1917.

Intentionen var god men utformningen var under all kritik. Bara 10 % av de som anställdes skulle få lön. Den lönen var låg:  en årslön hade motsvarat 18 000 kronor i dagens pengavärde. Övriga 90 % fick arbeta oavlönat, men kunde ibland få boende eller mat betald av arbetsgivaren. Boendet var ofta undermåligt och låg inte sällan i nära anslutning till arbetet vilket innebar risk för att familjen utsattes för smitta.

1921 skickades ett upprop ut om att samlas för att bilda en förening för underläkarnas rättigheter. Det var uppstarten för SYLF, och 11 december 1921 bestämde man sig att för att starta en förening som skulle arbeta för underläkarnas ekonomiska och sociala villkor.

Skulle du ha arbetat som läkare idag under de här förutsättningarna som nämns i filmen?

I 100 år har vi nu arbetat för underläkares rättigheter och vi har kommit en bit på vägen sedan dess.  Det finns fortfarande mycket att göra.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare