fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Läkares löner bestäms i stor utsträckning i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. SYLF har inget eget förhandlingsmandat gentemot arbetsgivarna, men driver frågan genom moderorganisationen Sveriges läkarförbund.

Via SYLF:s fullmäktigemöte och representantskap vägleder SYLF:s 27 lokalavdelningar SYLF:s styrelse i förhandlingsfrågorna.

Med i förhandlingsdelegationen

Centralt driver SYLF förhandlingsfrågor bland annat genom motioner till Läkarförbundets fullmäktigemöte och genom att delta i Läkarförbundets förhandlingsdelegation (FD) där SYLF har ett av sju mandat. FD fastställer riktlinjerna för förbundets förhandlingsstrategier och driver också centrala förhandlingar inom alla avtalssektorer.

Kräv att få förhandla

För att vara en stark förhandlingspart krävs en hög anslutningsgrad. Vidare är det viktigt att alla läkare individuellt även driver rätten till förhandling vid nyanställning eller vid ny tjänst.

SYLF uppmanar alla underläkare att alltid sträva efter att få förhandla och även våga avstå en erbjuden tjänst om villkoren inte möter vad som förväntas. Utan denna process försämras underläkares löneutveckling och arbetsvillkor. Läs mer om hur under rubriken Din löneförhandling

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem