Hoppa till innehåll
Nyheter
Centrala parters samsyn om hanteringen av AT-läkares tjänstgöring med anledning av covid-19

Centrala parters samsyn om hanteringen av AT-läkares tjänstgöring med anledning av covid-19

En av många frågor som väckts under rådande pandemi är hur regionerna bör hantera AT-läkares tjänstgöring i samband med att AT-läkare eventuellt blir omplacerad med anledning av covid-19. Läkarförbundet har nu tillsammans med SKR och Sobona tagit fram ett samsynsdokument med rekommendationer om hur regionerna bör agera och hantera situationen.

Nyhet
Foto: Andrea Piacquadio Andrea Piacquadio

Dokumentet har inte status av kollektivavtal, utan är en gemensam rekommendation från centrala parter. Det centrala i samsyndokumentet är följande:

  • Eventuella förändringar i AT-läkarens utbildningsplan ska i första hand göras på ett sådant sätt att målen för allmäntjänstgöringen ändå kan uppfyllas.
  • Vid större förändringar i tjänstgöringen, som när arbetsgivaren har behov av att tillfälligt placera AT-läkare inom annan sjukvårdsverksamhet, ska dialog snarast möjligt föras med berörda AT-läkare.
  • Om arbetsgivaren behöver ta fram riktlinjer för regionens sjukvårdsverksamheter om hur AT-läkarnas allmäntjänstgöring hanteras med hänsyn till pandemins effekter ska dialog om riktlinjerna föras med den lokala läkarföreningen.
  • Om AT-läkare, på grund av förändringar i verksamheterna kopplade till pandemin, inte har möjlighet att slutföra sin allmäntjänstgöring enligt planeringen är det viktigt att arbetsgivaren förlänger AT-läkares tidsbegränsade förordnanden så att allmäntjänstgöringen kan slutföras.
  • Efter påtryckning från SLF och SKR kommer Socialstyrelsen nu att ta bort kravet på att allmänmedicin ska ligga som sista sammanhängande placering i AT-blocket. Ändringen börjar gälla inom några veckor.

Centrala parters samsynsdokument om AT tjänstgöring 14 april 2020_ (002)

 


Fler nyheter



Avbolagisering av de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm

Den 26 mars beslutade regionfullmäktige att avbolagisera de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm. Det betyder att de tre akutsjukhusen som idag drivs som regionalt ägda individuella bolag (Danderyds sjukhus, Södersjukhuset…
Nyheter från SYLF Stockholm

Elin Ekdahl Utsedd till Årets SYLF:are 2024

Under SYLF:s fullmäktige hade vi glädjen att kunna tillkännage Elin Ekdahl som vinnare av utmärkelsen Årets SYLF:are 2024. Priset delas ut till en medlem som har visat exceptionellt engagemang och bidragit betydande till föreningens arbete och medlemmarnas välmående.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Centrala parters samsyn om hanteringen av AT-läkares tjänstgöring med anledning av covid-19