Hoppa till innehåll
Nyheter
Ny forskningsrapport: Forskande läkares villkor

Ny forskningsrapport: Forskande läkares villkor

För att undersöka forskande läkares villkor har det skickats ut en enkät om forskning till 10 000 av förbundets medlemmar. Nu har läkarförbundet och SYLF släppt en rapport kring läget för våra forskande läkare.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet och Shadi Ghobrani, ordförande SYLF

Vår rapport “forskande läkares villkor” visar att nästan var tredje läkare som har forskning i sitt anställningskontrakt, eller förenad anställning, inte kan kombinera klinisk tjänstgöring med forskning i den utsträckning som utlovats. Nästan hälften är med om att deras forskningstid dras in på grund av bemanningsproblem på arbetsplatsen. Rapporten visar också att mer än en tredjedel av de läkare som inte har forskning i sitt avtal, men som ändå forskar, gör det på sin fritid.

Andelen läkare som forskar är 29 procent och den siffran har, enligt SCB, sjunkit sedan 2005.

SYLF:s ordförande Shadi Ghorbani säger:

– Förutsättningarna för att forska tidigt i karriären behöver bli bättre. Vi ser tydligt att yngre läkare är mest intresserade av forskning men inte ges möjligheten. Varje region behöver erbjuda forskartjänster för ST-läkare i alla specialiteter. Det behöver även ges möjligheter till forskning inom ramen för AT och BT-tjänster.

Du hittar rapporten i sin helhet här.


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Ny forskningsrapport: Forskande läkares villkor