Hoppa till innehåll
Nyheter
Nya, men färre, AT-miljoner från regeringen.

Nya, men färre, AT-miljoner från regeringen.

Satsningen är lägre än den tidigare från förra regeringen, men SYLF bedömer att den har möjlighet att få effekt och är positiva till att utfallet kan följas bättre.
Nyhet
Ordförande Shadi Ghorbani
Shadi Ghorbani, ordförande för SYLF, kommenterar överenskommelsen mellan regeringen och SKR.

"Tidigare satsning gjorde att platserna utökades. Vi är positiva till att den här också innehåller en prestationsbaserad del så att pengarna verkligen hamnar i rätt verksamhet", säger Shadi Ghorbani, ordförande för SYLF.

Samtidigt är statliga medel bara en liten del av arbetet för fler AT-platser. Socialstyrelsen har tidigare medgett att flera tjänstgöringsställen ska kunna tillgodoräknas in i AT vilket skulle innebära att fler platser möjliggörs.

"Vårt medskick till alla regionpolitiker nu är att kontrollera att den egna verksamheten levererar. Har man arbetat med att se till att utöka tjänstgöringsställena till fler verksamheter? Vart tog pengarna vägen efter förra satsningen? Det finns inga ursäkter, och problemet stannar inte vid AT. Specialiseringstjänstgöringen, inklusive BT, har liknande utmaningar. Följden är att vi tappar specialistkompetens i Sverige."

Dimensionering av utbildningstjänster för läkare är ett lagstadgat ansvar för regionerna. SYLF har drivit frågan för att korta väntetiderna till AT länge och en av föreningens prioriterade frågor är att det inte ska finnas några onödiga väntetider innan specialistbevis.


Fler nyheterNominera Årets SYLF:are

Under fullmäktige 2023 kommer en SYLF-medlem som agerat i SYLF:s anda för Sveriges underläkare, att lyftas och koras till årets SYLF:are. Nu har du möjlighet att nominera någon du tycker förtjänar priset.

Årets AT-enkät är här 2023!

AT-enkäten skickades automatiskt ut 14 mars till den berörda kategorin. Kontakta styrelsen vid frågor. Tack för att du tar dig tid att svara!
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nya, men färre, AT-miljoner från regeringen.