Hoppa till innehåll

Vad är en läkare värd? (Del IV)

Samverkan med HR-ledningen fortgår.

Under det gångna halvåret har vi fått fortsatta rapporter från våra medlemmar om ett begränsat eller obefintligt förhandlingsutrymme gällande lön; och inte bara vid ST-tillsättning, det sker nu också på specialistnivå.

Utvecklingen är icke önskvärd och djupt oroande. Vi har tydligt framfört vår ståndpunkt om att individuell förhandling måste bli norm och att förhandlingen skall föras mellan den anställde och den person som har mandat att lönesätta.

Vi ser också att en del av problemet ligger i att olika besked ges på olika nivåer inom Region Norrbottens organisation (HR-ledning kontra lönesättande chefer). Från HR-ledningen är den officiella ståndpunkten oförändrad: Man eftersträvar individuell lönesättning med likvärdig meritvärdering inom arbetsgivaren.

Fortsatt samverkan med HR-ledningen planeras, samtidigt som vi samråder med andra delar av den fackliga organisationen för att driva frågan på bästa vis framöver.

Då resultatet hittills inte varit önskvärt kan även andra forum behövas.

171025: Vad är en läkare värd? (Del III)

I vår fortsatta samverkan med regionens HR-ledning har det återigen klargjorts att individuell lönesättning är det som eftersträvas. Man eftersträvar även en likvärdig bedömning av kompetens och meriter mellan olika enheter, således bör den individuella lönenivån vara ungefär samma, oberoende av enhet. Från SYLF har vi ånyo påtalat att flera förhandlande kollegor fått besked om fast lönenivå — utan förhandlingsutrymme — av lönesättande chef. Chefer uppger ofta att mandat för att ändra detta saknas och att beslutet ligger hos HR. Enligt HR är detta direkt felaktigt — närmsta chef är lönesättande, har ett löneutrymme och kan, vid önskemål om att göra avsteg från detta, föra dialog med HR. Frågan diskuteras löpande i samverkan med regionens HR-ledning framöver.

170613: Vad är en läkare värd? (Del II)

SYLF har under våren aktivt sökt dialog med arbetsgivaren (Region Norrbotten) angående lönesättning under ST, då mycket begränsade möjligheter till löneförhandling och egen påverkan beskrivits från flera håll. Vid upprepad korrespondens och samtal mellan oss och ledningen för HR i regionen har det dock tydliggjorts att ett uttalat stöd finns därifrån för individuell lönesättning och rätten till detta. Enhetlig lönesättning skall ej förekomma. SYLF fortsätter bevaka denna fråga, bland annat genom fler planerade träffar med arbetsgivaren under hösten

170223: Vad är en läkare värd? (Del I)

Under hösten har det inkommit fler och fler rapporter om att ST-läkare inte har kunnat löneförhandla eller påverka sin ingångslön vid anställning. Detta gäller för specialiteter inom länssjukvården. Vid några tillfällen har lönen även sänkts vid byte av ST-tjänst, vilket är anmärkningsvärt eftersom anställningen sker hos samma arbetsgivare och verksamheten tillförs erfarenheter som gagnar den.

Tarifflöner – enhetlig lön utifrån yrkesgrupp och anställningstid – har de tillfrågade verksamhetscheferna dock nekat till. Man har från arbetsgivarhåll talat om en överenskommelse om en lönenivå för nyanställda ST-läkare mellan klinikerna i länssjukvården. Detta till trots har vi i facket nyligen tagit del av dokument och mailkorrespondens mellan HR och landstinget/regionen där tarifflöner för ST-läkare ter sig som en framtida realitet. Lönenivån man har tänkt sig är 43 000 kr för alla nya ST-läkare, med 2000 kronor extra för de inom allmänmedicin. Lönekriterier, omförhandlingsmöjligheter och ev. lönetrappa/-utveckling framgår inte utifrån denna mailkorrespondens.

Medellönen för sjukhusläkarna i Region Norrbotten är 48 314 kr/mån (median 45 106 kr) och för allmänmedicinarna 53 760 kr/mån (median 48 135 kr/mån) (källa: SACO lönesök). Skulle det ovan nämnda förslaget till tarifflöner bli verklighet hamnar vi istället på en lönenivå under den som de lägst betalda ST-läkarna har i regionen; och även under den lönenivå som de flesta landsting och regioner har runt om i Sverige.

Att vara ST-läkare innebär ett stort ansvar och ställer dessutom höga krav på ständig utveckling. Du arbetar självständigt och har ofta samma arbetsuppgifter som dina specialistkollegor. Samtidigt ska du se till att planera din ST, med randningar, kurser och utbildningar. Du utvecklar snabbt din kompetens och börjar snart handleda och utbilda de läkarkollegor som är tidigare i karriären. De självständiga inslagen är dessutom väldigt stora i ett glesbygdslandsting med bristande resurser.

I vårt kollektivavtal ingår rätten till individuell lönesättning. Viss lönespridning anser vi är nödvändigt för att främja rekryteringen till bristspecialiteter och till glesbygden samt för att premieria tidigare kunskaper och erfarenheter. Lönen, tillsammans med möjligheterna till utveckling och inlärning, har i studier visat sig vara de viktigaste faktorerna för att man ska må bra på, och engagera sig i, sitt arbete.

Civilminister Ardalan Shekarabi påpekade nyligen att landstingen och regionerna inte klarar sig utan engagerade läkare och att vården bara kan utvecklas i samverkan med de som har den praktiska kunskapen. Vår samlade kompetens inom läkarkåren är det som möjliggör den medicinska utvecklingen – och vi bör lönesättas i enligt med det stora ansvar vi tar för människors liv och hälsa.

Om vi skulle gå med på fasta lönenivåer för ST-läkare bör dessa åtminstone vara i nivå med våra nuvarande löner. På samma sätt är det minsta kravet på löneökningen att den räknas upp utifrån inflationen. Dessutom måste det finnas tydliga kriterier för hur lönen ska justeras och vilka möjligheter som finns för att omförhandla den under pågående tjänst. Det ska rimligen vara så att du kan påverka din lön, och utvecklingen därav, om du kan visa att din utveckling och kompetens bidrar till att förbättra kliniken.

Förutom att nyblivna ST-kollegor kommer att lönesättas för lågt, bromsar tarifflöner den generella löneutvecklingen för hela kollegiet. I förlängningen riskerar alltså även specialistläkarlönerna att sjunka. Så även om du inte själv anser att lönen är särskilt viktig, är din egen lönenivå väsentlig för kollegorna och resten av läkarkåren. Värdet av den medicinska kompetensen devalveras om lönen inte avspeglar vårt ansvar. Och vad finns det då för ytterligare motivation för läkare utan anknytning till Norrbotten att arbeta i vår region?

Lönen är inte allt, givetvis, och det är lika viktigt med en bra arbetsmiljö och att uttag av jourkompensation och semester fungerar problemfritt. Löneläget är dock starkt kopplat till arbetsmiljön. Blir vi för få läkare på grund av en lönemässigt oattraktiv arbetsplats, påverkas arbetsmiljön negativt genom en ökad risk för inställda randningar, semestrar och jourkompensationer. Ser man då att det som stafettläkare är möjligt att tjäna 20 000 – 30 000 kronor/vecka, och samtidigt kunna styra sin tid mellan arbete och ledighet helt fritt, blir det ett attraktivt alternativ istället för en fast anställning. Från fackligt perspektiv ser vi bara fördelar med att den som kommer in sist får lön i samma, eller högre, nivå än vad den som kommit tidigare fått. För hela läkarkåren är detta positivt och ger en bra löneutveckling.

En ytterligare oroande utveckling är att det har dykt upp anställningsavtal som inte är skrivna utifrån det gemensamma kollektivavtalet.
I flera avtal har rutan ”ej rätt till övertid” kryssats i per automatik från HR. Detta är något som ska förhandlas i samband med anställningen, och kryssar man i den rutan bör man rimligen ha förhandlat sig till andra förmåner: t.ex. extra semesterdagar, förbättrade ledighetsvillkor eller fler utbildningstillfällen. Kolla upp hur det står till i just ditt avtal. Om det inte har förhandlats brukar det inte vara några problem att få bort krysset i efterhand.

Vad tycker du? Bör vi lönesättas utifrån individuella egenskaper, tidigare erfarenheter och hur vi bidrar till utvecklingen på den klinik där vi blir anställda? Eller är en läkare bara en läkare? Ska det inte göra skillnad om vi är motiverade och vill utveckla vår arbetsplats? Hur tycker du att ditt arbete ska belönas? Om inte med pengar, vad ska det vara istället?

Vi är intresserade av att veta dina åsikter och erfarenheter – kring lönen, arbetsmiljön och allt annat som rör vårt yrke. Vi ska representera våra medlemmar och behöver därför era åsikter för att kunna driva rätt frågor. Vad tycker du är viktigast att facket arbetar med?

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare