Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Avbolagisering av de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm

Den 26 mars beslutade regionfullmäktige att avbolagisera de offentligt drivna sjukhusen i Stockholm. Det betyder att de tre akutsjukhusen som idag drivs som regionalt ägda individuella bolag (Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus), samt St Eriks ögonsjukhus och ambulansverksamheten, kommer styras genom nämnder som ligger under regionens ledning. Vad detta kommer innebära är ännu oklart men vi har börjat fundera lite på möjligheter och risker som vi ser för oss underläkare. Vad tror du?

Möjligheter:

  • Central AT-rekrytering: Vid en avbolagisering skulle det vara möjligt med en gemensam AT-rekrytering. Det betyder färre intervjuer för de som söker AT. Det finns också stor möjlighet till med rättvisa och jämlika kriterier vid rekrytering. 
  • Spara in på administration: mer pengar till patientnära verksamhet. Säger sig självt.
  • Enklare att få till randningar (eller iallafall att kräva platser för randningar)? Om sjukhuset blir ett gemensamt bolag skulle randningar underlättas, då allt blir mer som en ekonomisk enhet. Sannolikt blir det då lättare både ekonomiskt och organisatoriskt att få till randningar, vilket skulle underlätta avsevärt.
  • Höja nivån på utbildningstjänster genom att samköra bra kurser/ta russinen ur kakan. Vid avbolagisering blir det lättare att ha gemensamma utbildningar och/eller synka föreläsningar. Sannolikt blir det också lättare att gå på något annat sjukhus föreläsning, vilket möjliggör bredare och bättre utbildning.

Risker:

  • “Lönedumpning”/svårare att förhandla: En reell risk med avbolagisering är att sjukhusen synkar sina löner, och därmed lyckas gemensamt pressa ner lönerna. Då blir det inte heller längre möjligt att säga upp sig för att byta sjukhus och försöka få upp sin lön.
  • Uppsägning av lokala avtal som fungerat bra för enskilda enheter: Lokala enheter är bra på sin lokala kännedom och har därför ofta bra lokala avtal. Med avbolagisering riskerar alla lokala avtal att sägas upp, till förmån för mer övergripande avtal som riskerar att inte alls kunna ta hänsyn till de lokala förutsättningarna. Detta sker redan på vissa ställen men riskerar att ske i större utsträckning vid avbolagisering.
  • Blir lättare för arbetsgivaren att flytta personal mellan olika sjukhus/enheter. På samma sätt som randningar kan underlättas kan det också bli möjligt för arbetsgivare att förflytta medarbetare mellan sjukhus om det anses nödvändigt. 
  • Längre väg till beslut, vid avbolagisering blir det ytterligare steg i beslutsprocessen, då sjukhusets egna styrelse kommer ha ytterligare ett beslut ovanför sig. Det riskerar att flytta makten ännu längre från medarbetarna på golvet. 

Ser du andra möjligheter eller risker med avbolagisering? Tyck till i vår enkät!

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare