Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

BT-läkare i Stockholm

BT är en introduktionstjänst till ST för legitimerade läkare och kan genomföras antingen fristående (program-BT) eller som en del av ett ST-program (BT i ST). I Stockholm erbjuds för närvarande endast program-BT.

Den första kullen läkare som gjorde fristående BT i Region Stockholm blev klara hösten 2022. Läs i Läkartidningen om vad de tyckte om sin BT, samt vad SYLF Stockholms 2022 års ordförande Maria Belikova och Caroline Barner, som varit projektledare för införandet av BT i regionen, säger om BT.

Lönen för BT läkare har under 2022 legat på 42000-47000 beroende på tidigare klinisk erfarenhet. Vi är medvetna att det förekommer att man går ner i lön för att göra BT och vi jobbar hårt med den frågan.

Läs även mer om BT i Region Stockholm på regionens hemsida. Senaste omgången av fristående BT har nyligen rekryterats och kommer börja i maj 2023. Nästa omgång kommer vara öppen förmodligen i slutet av sommaren.

Vi har också tillsammans med Stockholms läkarförening en pågående dialog med Region Stockholm om utformningen av BT och framtidens ST. Vi arbetar för fler ST-tjänster som genomförs enligt 2021-års föreskrift, dvs med integrerad BT.

En ST-tjänst direkt istället för fristående BT är att föredra, då du får en tryggare anställning och förhoppningsvis kan förhandla om en högre lön. ST enligt 2021-års föreskrift förekommer i Region Stockholm, och kommer fortsätta öka kommande åren. Vi avråder dig dock från att vikariera länge i väntan på ST-tjänst. Arbetsgivaren har för närvarande möjlighet att söka ett bidrag från regionen om den tar emot en ST-läkare enligt 2021-års föreskrift (vilket inte alla arbetsgivare vet om), kontaktuppgifter till ansvariga för ST på regionen finns här.

Läs mer på centrala SYLFs sida om BT här.

Läs mer på Socialstyrelsens hemsida om BT här.

SYLFs tidning Moderna Läkare hade en väldigt användbar artikel om hur man gör en bra jobbansökan. Tänk på att om du lämnar en inkomplett ansökan kommer den inte överhuvudtaget behandlas av arbetsgivaren. Läs väldigt noga vad arbetsgivaren efterfrågar i sin annons.

Informationen kring BT i Stockholm uppdateras kontinuerligt här på sidan. 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare