Hoppa till innehåll

30/4 stänger medlemsrådgivningen kl. 12:00 och öppnar återigen torsdag 2/5.

Lönesamtal

Reservera tid hos chefen för lönesamtal – se till att god tid avsätts. Lönesamtalet ska vara ett naturligt och vardagligt inslag i din relation till din arbetsgivare. Försök att avdramatisera själva förhandlingen. Det handlar ju egentligen om att du och arbetsgivaren skall komma fram till ett adekvat pris på din kompetens.

Förhandlingsstrategi
Förarbete är A och O för att lyckas i en löneförhandling. Vilken förhandlingsstrategi du bör välja beror på hur du är som person och vilken relation du har till din chef, men generella råd inför förhandlingar är: Berätta om allt bra du gör som anställd, allt ansvar du tar, vilka positiva omdömen du fått, dina meriter och dina positiva egenskaper. Var inte rädd för att berätta om dina starka sidor. Har du någon uppfattning om vilka egenskaper och erfarenheter som står högt i kurs på kliniken och hos chefen? Om du inte vet kanske du kan fråga någon? Låt chefen förstå att du är ett kap för kliniken!

SYLF förespråkar att vikarierande legitimerade läkare blir anställda direkt med samma lön som ST-läkare. Erbjuds man inte direkt ST-tjänst, ska man bli provanställd så att vikariatet räknas in i ST.

Tänk ut tre lönenivåer

  1. Riktigt bra lön. Vad skulle vara en riktigt bra lön, som du skulle vilja ha om du fick bestämma? Realistisk, men hög. Ange en exakt summa, inget intervall. Var noga med att inte förhandla ned den siffran för dig själv redan innan du sätter dig i förhandling med chefen. Du ska inte sänka dig själv genom att tänka att ”Jag vill ha x kr, men det kanske låter girigt… Jag ber om mindre…”
  2. Ok lön. Vad skulle vara en ok lön? Bestäm dig för en nivå som du kan acceptera och vara nöjd med.
  3. Skamgräns. Bestäm en skamgräns, dvs. en gräns för vad du inte skulle acceptera. Vad gör du om du får bud under skamgränsen?

Andra förmåner
Fundera också på om du vill förhandla om något annat än lönen. Andra förmåner? Du ska naturligtvis inte förhandla om något bara för förhandlandets skull, men om det finns andra värden än den faktiska lönesumman som kan vara av vikt för just dig så kan det öka möjligheterna för dig och din chef att komma fram till en uppgörelse som ni båda kan vara nöjda med.

Tänk även igenom önskemål vad gäller

  • Arbetstider
  • Ledighetsmöjligheter
  • Kurser
  • Tid för kompetensutveckling
  • Jourbörda
  • Pensionsavtal mm.

Det är inte bara lönen man förhandlar om!

Ajournering
Om du känner att förhandlingen ”kör fast” och att du får bud från arbetsgivaren som du inte kan godta är det aldrig fel att begära ajournering (uppehåll i ett möte) för att få betänketid för nya argument/tid att fundera över ett eventuellt erbjudande.