Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

SYLF:s politik
Fler läkare som chefer och ledare

Fler läkare som chefer och ledare

Frågan om god arbetsmiljö för vårdens anställda, en rättvis löneutveckling och möjligheten att axla nya uppdrag genom kompetensutveckling är centralt för att personal ska orka och vilja stanna kvar i vården till pensionsåldern.

SYLF arbetar för att det ska bli fler läkare som ges möjlighet att nå chefspositioner i vården.

Vill politiker se en patientsäker vård och en kostnadseffektiv vårdorganisation måste vi se till att det finns ett gott ledarskap och kompetenta chefer som kan ta oss dit. Det kräver både sakkunskap och erfarenhet av vårdens frågor. Därför vill SYLF se fler läkare inom ledar- och chefspositioner.  

Läkaryrket bär redan idag ett stort ledarskap i vården i och med läkarens unika medicinska kompetenser. Tyvärr återfinns läkare sällan på chefspositioner i vården. Samtidigt har olika studier kring ledarskap påvisat att med läkare vid rodret styrs organisationen mer patientsäkert och kostnadseffektivt. Detta är särskilt viktigt att ha i åtanke då utvecklingen av nya behandlingsmetoder, pedagogiken gentemot patienter och närstående, ledandet av andra professioner och inrättandet av ny forskning i organisationen kräver medicinsk kunskap.  

Engagemanget för att ta sig an en ledar- eller chefsroll bland yngre läkare är också stort. SYLF:s egna undersökningar har visat på att två av tre underläkare kan tänka sig att inneha en chefsbefattning i framtiden. Bland läkare som genomför sin allmäntjänstgöring eller specialiseringstjänstgöring motsvarar detta varannan person. Därför är det viktigt att tidigt i utbildningen introducera ledarskapsutveckling för att fler ska våga ta sig an ledarroller i framtiden.  

Läkares ledarskap står dock inför olika utmaningar. Andelen chefer som innehar läkarbakgrund har det senaste decenniet minskat. Främst till följd av att det administrativa uppdraget upplevs som tungt. Samtidigt som det längst beslutsledet ibland fattas beslut som påverkar läkarchefernas möjlighet att arbeta långsiktigt och kvalitetssäkrande. Därför måste det också finnas rätt stöttning från början, så att läkare känner sig trygga i att fatta svåra beslut samtidigt som de kan garantera att verksamheten styrs med kvalitet.   

SYLF FÖRESLÅR

För att uppmuntra fler läkare att ta sig an ett ledar- eller chefsuppdrag krävs det både tydliga karriärvägar och löpande utbildning som ger läkare grunden till ett tryggt ledarskap. Därför föreslår vi följande:  

  • Att läkarutbildningen innehåller moment där läkarstudenter förbereds för att axla rollen som ledare och chef, exempelvis genom kurser om sjukvårdens organisation och styrning. 
  • Att AT-läkare erbjuds ledarskapskurser med fokus  på  bland  annat  grupputveckling, gruppdynamik,  beslutsfattande  och  kommunikation.  
  • Att AT-tjänster med en ledarskapsprofil ska erbjudas  
  • Att ST-läkare i sin tjänstgöring får ingå i klinikens ledningsgrupp för att erhålla praktisk erfarenhet av ledarskap 
  • Att samtliga regioner skall tillhandahålla ledarskaps-ST, en påbyggnadsutbildning till läkarens ordinarie ST 

Vill du veta mer om SYLF:s politik?

Vi har sammanställt vår politik kring ledarskap och du kan ta del av den via länken nedan.

Var med och påverka

Vill du påverka vården i din region? Vi har satt samman ett förslag till en motion för möjliggöra och öka andelen läkare i chefspositioner. Du får gärna använda den och vill du veta mer om hur du kan påverka går det alltid bra att kontakta vår styrelse eller vårt kansli.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare