Problemen med siffrorna är flera. I SKL:s väntetidsindex jämförs Sverige med några få av OECD:s 36 medlemsstater gällande väntetider för kirurgiska ingrepp. Dessutom kommer OECD:s siffror från 2015 och jämförs med Sveriges siffror för 2017. Vidare startar mätningen av väntetider på olika startdatum i vårdprocessen; Danmark och Norge börjar mäta från att remissen inkommer till specialistsjukvården, medan väntetiden i Sverige räknas från att beslutet att operera fattas. Detta nämns ingenstans i SKL:s rapport ”Svensk sjukvård i internationell jämförelse”. Resultaten slogs upp stort och rapporterades i många medier. Skulle de svenska väntetiderna räknas som de danska, skulle de troligen bli veckor och månader längre beroende på vilket ingrepp man tittar på.

Tidningen ”Sjukhusläkaren” har gått igenom siffrorna från OECD och beskriver hur databasen med inrapporterade siffror är ”fylld med äpplen och päron i en salig röra”. OECD har ingen strukturerad kvalitetskontroll av siffrorna, utan hänvisar till att det finns några läkarutbildade på hälsodivisionen men att de inte nödvändigtvis involveras i processen. OECD förutsätter att medlemsländerna lämnar korrekta siffror som följer definitioner och diagnoskoder.

– Att data om väntetider är så här uselt insamlade och dåligt underbyggda är häpnadsväckande och ger en stor olustkänsla, säger Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna. SKL är en intresseorganisation och det kan förklara varför man vill lyfta resultat som ser bra ut, men som ansvarig har man ett ansvar för att uppgifter ger en rättvisande bild.

– Ska vi jämföra sjukvård mellan länder måste det vara rimligt kvalitetskontrollerat, fortsätter Karin Båtelson. Det bör den nya regeringen se till. Det förutsätter att krav måste till både på att läkarprofessionen är delaktig vid rapportering data, tex. att specialitetsföreningarna är delaktiga, och också att det finns medicinsk kompetens i OECD:s organisation.

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.