I huvudstaden hade våren hade ännu inte riktigt givit sig till känna när vi slog upp portarna på Södra Teatern för SFBUP-kongressen 2024 med temat ”Den komplexa patienten” - den första barnpsykiatriska kongressen i Sverige på 5 år!
Trots att det ekonomiska läget i vissa regioner verkar ännu bistrare än de isande vindarna från Saltsjön var kongressen nästintill fullsatt och till vår stora glädje hade även ett par kollegor från de nordiska grannländerna hittat hit.
Inledningstalare var Åsa Konradsson-Geuken, docent i farmakologi och ordförande för schizofreniförbundet, och hennes färgstarka skildring av att från tidiga tonår ha upplevt sin storebrors insjuknande i schizofreni lämnade ingen i salen oberörd.
Därefter följde ett späckat program med föreläsningar i tre parallella spår under båda dagarna. Vi fick bland annat en fördjupning om nationell högspecialiserad vård (NHV) och BUP Stockholms farmakagrupp gick igenom nya läkemedelsrekommendationer för bland annat katatoni och akut agitation. Som representanter för skrivargruppen presenterade André Lange och Line Nordgren SFBUP:s nya riktlinjer för ätstörningsbehandling med efterföljande panelsamtal tillsammans med patientföreningen Frisk&Fri.
Björn Lundin, vår tidigare ordförande i SFBUP, delade med sig av kunskaper om drivkrafterna bakom och viktiga kännetecken för att upptäcka barnmisshandel genom förfalskning av symtom, i dagligt tal ofta benämnt ”Münchhausen by Proxy”.
Andra höjdpunkter var torsdagens dialog med socialminister Jakob Forssmed kring olika samhällsutmaningar kopplade till barn och ungas psykiska ohälsa och en föreläsning via länk av Laura Ramsey, docent i klinisk farmakologi och verksam vid Childrens Mercy Hospital i Kansas City, om farmakogenetik, hur genetisk information kan hjälpa oss att individanpassa farmakologisk behandling.
Den mingelvänliga kongressmiddagen på Kägelbanan var välbesökt och kvällens underhållning levererades av Tim Bergling Foundation genom Lucas Kruger, som ackompanjerad av vackra stråkar framförde storslagna Avicii-tolkningar och skruvade upp feststämningen ytterligare.
På Stora scenen inleddes fredagens program av Rikke Wesselhöft, docent i klinisk farmakologi vid Syddansk Universitet i Odense, med en översikt om förskrivningsmönster i Norden. Föreläsningen avslutades med en insiktsfull paneldiskussion tillsammans med Sophia Eberhard och Linda Halldner Henriksson om möjliga tolkningar av de stora skillnaderna som ses.
Anhörigperspektivet löpte med som en av kongressens röda trådar och återkom både i dramatikern Suzanne Ostens avslutande reflektioner och i en föreläsning av Anne Thorup, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Köpenhamns universitet, som beskrev tidiga riskfaktorer hos barn till föräldrar med allvarlig psykisk sjukdom och hur utfallet av dessa kan påverkas.
Kongressens keynote speaker, professor Gabrielle Carlson från Stony Brook University NY, levererade den avslutande eftermiddagen en genomgång av diagnostisk stabilitet vid bipolär sjukdom som kan summeras med att det finns all anledning att vara ödmjuk inför utmaningarna med att förutsäga framtiden när det gäller barn i utveckling.
Från SFBUP:s styrelse vill vi rikta ett stort och hjärtligt tack till alla våra fantastiska föreläsare och deltagare som bidrog till att skapa denna efterlängtade mötespunkt. Vi ser fram emot att skapa en årlig tradition – planeringen inför nästa år är redan i full gång och vi välkomnar er tillbaka till Stockholm och Södra Teatern igen den 17-19 september 2025!