Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

För arbetsgivare
Anställ en läkarstudent som undersköterska

Anställ en läkarstudent som undersköterska

Läkarstudenter kan arbeta som undersköterska redan tidigt under utbildningen. Det finns inget specifikt krav på hur många terminer studenten ska ha avklarat.

läkarstudent som undersköterska

Termin och arbetsuppgifter

Undersköterskor utför många olika typer av arbetsuppgifter beroende på vilken enhet de arbetar på. Därför finns inte heller någon specifik termin studenten måste ha avklarat när du anställer en läkarstudent som undersköterska. Vi föreslår istället att arbetsgivaren och läkarstudenten sätter sig ner tillsammans och går igenom vilka arbetsuppgifter som undersköterskor utför på denna arbetsplats och jämför med vad studenten har lärt sig under utbildningen hittills. Det är också viktigt att studenten får tillräcklig introduktion till arbetsplatsen – oavsett hur väl förtrogen studenten är i arbetsuppgifterna i sig.

Lön motsvarande arbetsuppgifter

Det finns ingen speciell lönestatistik för läkarstudenter som arbetar som undersköterskor. SLF student anser att den anställde ska få lön baserad på vilka arbetsuppgifter som utförs. Om studenten självständigt kan utföra arbetsuppgifter på ett sätt som motsvarar de övriga anställda så bör studenten också få lön som dessa.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare