Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

När du tar kontakt med arbetsgivare

När det är dags att söka sommarjobb, vikariat eller AT-plats är det viktigt att du har ett väl utformat CV och personligt brev som är anpassat för just den arbetsgivaren. Här är våra bästa tips för dig som förbereder dig inför kontakt med en potentiell arbetsgivare.

Väldigt få vikariat utlyses offentligt eftersom det enligt lag inte krävs ifall anställningstiden är mindre 3 månader. Vårt bästa tips är därför att ta kontakt direkt med arbetsgivaren på den arbetsplats du vill söka. Tänk ut en avdelning/inrättning som du är intresserad av och ring sedan växeln på det sjukhuset och be om kontaktuppgifter till verksamhetschefen på den enheten. Då kan man antingen ringa eller maila och fråga om det finns arbetsmöjligheter även om det inte är utlyst offentligt. Många arbetsgivare uppskattar den personliga kontakten med ett telefonsamtal jämfört med mail.

Ett undantag från detta är om man anställs av ett bemanningsföretag, exempelvis om man ska jobba i Norge. Nedan finns en länk till lediga tjänster på Akademiska men det gäller ffa fasta tjänster. Hemsidan kan däremot ge inspiration till vilka tjänster/avdelningar som går att söka och vem man ska kontakta.

Vi tycker det är viktigt att man har ett fint CV och personligt brev och att man personanpassar dessa för samtliga arbetsgivare. Nedan bifogar vi mallar på CV och personligt brev som vi tycker är bra. Designen baseras på word-mallar som vi har anpassat innehållet för att passa läkarstudenter.

Lite fler tips:

  1. Personanpassa alla brev/mail, inga massutskick
  2. Beskriv varför just den här arbetsplatsen lockar dig
  3. Lokal referens är väldigt bra, ex handledare från sjukhuset
  4. Beskriv din koppling till orten/staden
  5. Infoga alltid en bild på dig
  6. Se till att allt ser ”snyggt” ut med formell design och inga stavfel
  7. Presentera dina starka sidor objektivt och subtilt:

Subjektivt: jag är stresstålig, trevlig och socialt kompetent

Objektivt: jag har haft ansvar för Sveriges största golfläger för ungdomar flera år i rad och jag tycker det är jätteroligt

 

Fler tips för ditt CV och personliga brev

SACO radar upp deras bästa tips för när du ska söka jobb.