Hoppa till innehåll

Försäkring och avtal

Som student har du samma rättigheter till försäkring och bra avtal som alla efter examen. Det är viktigt att du ställer dessa krav på arbetsgivaren innan du skriver under kontraktet.

Försäkring

Ett skriftligt avtal är avgörande för att du ska få skydd om det händer dig något under din anställning. Om du blir sjuk, skadad eller orättvist behandlad krävs ett avtal för att du ska få tillgång till rätt stöd och försäkringar. Därför ska du alltid se till att du skriver ett avtal med arbetsgivaren – före ditt första arbetspass.

Lön

Unga läkare måste bli bättre på att förhandla om sin lön. Unga läkare löner måste höjas! Oavsett om du jobbar som underläkare, undersköterska, läkarassistent osv har du rätt till en skälig lön. En sommarjobb är en bra merit för framtiden – men det ger inte arbetsgivaren rätt att utnyttja studenter.

Första tipset är att kolla på statistiken. Se till att du får en lön som iaf ligger nära medellönen för det jobb du ska ha. På hemsidan finns information om varje tjänst och vad du kan förvänta dig i lön. På vissa tjänster har vi mer statistiskt underlag än andra. Från och med 2020 är SLF student en del av Läkarförbundets stora lönestatistik så i framtiden kan vi få ännu bättre siffror.

Kom ihåg att du alltid har rätt att förhandla om din lön. Löneförhandling kan kännas läskigt men det hjälper alltid att vara väl förberedd. På hemsidan listar vi våra bästa tips inför din löneförhandling.