Hoppa till innehåll

Vår medlemsrådgivning och medlemsservice håller stängt fredag 21/6. Glad midsommar!

För arbetsgivare
Övriga anställningsformer för läkarstudenter

Övriga anställningsformer för läkarstudenter

Läkarstudenter kan förutom de tidigare nämnda tjänsterna också anställas som exempelvis laboratorieassistent, medicinsk sekreterare och skötare.

Medicinsk sekreterare, laboratorieassistent och skötare är alla mindre vanliga men väldigt passande extrajobb för läkarstudenter. För dessa tjänster finns inte särskilt mycket statistik att förhålla sig till.

Ingen av dessa tjänster har krav på att studenten ska ha klarat en viss termin på läkarutbildningen. Du som arbetsgivare har däremot möjlighet att själv välja studenter på en termin som du anser passar för arbetet.

SLF student anser att den anställde ska få lön baserad på vilka arbetsuppgifter som utförs. Om studenten självständigt kan utföra arbetsuppgifter på ett sätt som motsvarar de övriga anställda så bör studenten också få lön som dessa.

Laboratorieassistent

Studenter kan anställas som laboratorieassistent för att exempelvis ta venösa prover från patienter. Studenten kan även läras upp att utföra enklare analyser på lab. Läkarstudenter får sällan mängdträning i att ta blodprover under utbildningen. Detta kan göra att arbetet som laboratorieassistent kan vara väldigt lärorikt för studenter - men även att god introduktion och handledning blir extra viktig.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare