Gamla ST upphör
Viktigt att notera är att det gamla ST-systemet upphör att gälla den 1 maj 2022. För att kunna bli specialist enligt detta måste Socialstyrelsen ha mottagit din ansökan om specialistkompetens senast den 30 april 2022. Det är därför mycket viktigt om du vill genomföra utbildningen utifrån gamla ST-föreskriften att noggrant planera utbildningen tidsmässigt tillsammans med verksamhetschef och handledare.
Att byta från gamla till nya ST-föreskriften
Byter du till nya ST är det viktigt att komma ihåg att samtliga krav i nya ST måste vara uppfyllda när du ansöker om specialistkompetens. Ansökan om specialistkompetens ska göras på de nya intygen. Det går således inte att i ansökan blanda intyg från gamla och nya ST.
Skillnad mellan nya och gamla ST
Nya ST innehåller flera förändringar. Sex nya specialiteter har införts, delmålen delas in i a-, b- och c-delmål, flera grenspecialiteter har blivit basspecialiteter och kraven på kvalitetsgranskningen har skärpts. Läs mer:
Nya specialiteter
De nya specialiteterna är äldrepsykiatri, vårdhygien, skolhälsa, palliativ medicin, arbetsmedicin och beroendemedicin. Samtliga av dessa är tilläggsspecialiteter. I det nya regelverket finns det sammanlagt 63 specialiteter (det gamla systemet består av 57 specialiteter.)
Delmålsstruktur
Den nya specialitetsstrukturen innehåller a-, b- och c-delmål och varje specialiseringstjänstgöring innehåller totalt ungefär 25 delmål. A-delmålen är gemensamma för alla specialiteter, b-delmålen är gemsamma för nästan alla specialiteter, och c-delmålen är specialitetsspecifika kliniska delmål. I det gamla regelverket motsvaras a- och b-delmålen av delmålen 13-21.
Nya basspecialiteter
De kirurgiska-, internmedicinska- och bild- och funktionsmedicinska grupperna har fått nya basspecialiteter. Det är en följd av att en rad grenspecialiteter har gjorts om till basspecialiteter, det gäller exempelvis urologi, kärlkirurgi, kardiologi, lungsjukdomar och klinisk fysiologi.
Skärpta krav på kvalitetsgranskning
Kraven på kvalitetsgranskning har skärpts. I likhet med den gamla föreskriften står det att kvaliteten på ST ska granskas och utvärderas av extern aktör som inte får ha ekonomiska, administrativa eller organisatoriska kopplingar till vårdgivaren och den inspekterade enheten. Nyheten är att om granskningen visar att det finns brister ska dessa åtgärdas. Extern granskning av utbildande enheter bör genomföras vart femte år.
Målbeskrivningar
I målbeskrivningarna för läkarnas specialiseringstjänstgöring anges de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som ST-läkaren ska utveckla under specialiseringstjänstgöringen och hur de förväntas ta sig uttryck i den specialistkompetenta läkarens yrkesutövning.
Läkarförbundets rekommendationer om a- och b-delmål
Med rekommendationerna vill vi underlätta tolkningen av de gemensamma a- och b-målen i Socialstyrelsens föreskrift.